Pronađen nestali avion u Hrvatskoj: ‘Vidim dijelove repa, krila i kabine‘

0
Radiosarajevo.ba
Pronađen nestali avion u Hrvatskoj: ‘Vidim dijelove repa, krila i kabine‘
Foto: HGSS / Potraga za avionom koji je nastao u Hrvatskoj

U šumovitom i brdovitom predjelu Bročanca, 10 minuta hoda od zadnjih kuća pronađen je tačno u 10:50 sati nestali avion Cessna.

"Imamo pronalazak", javio je jedan tim letača koji dronom pretražuje šire područje Brončanca.

Javljeno je to preko radio veze u bazu, a tome su svjedočili reporteri Jutarnjeg lista koji su na tom terenu s drugom ekipom letača, prenosi Jutarnji list.

Ćudić: Svako ko ima svijest o važnosti nezavisnog pravosuđa uzdržat će se od komentiranja procesa

Ćudić: Svako ko ima svijest o važnosti nezavisnog pravosuđa uzdržat će se od komentiranja procesa

U bazu su javljene i tačne koordinate lokacije.

"Vidim dijelove repa, krila i kabine", rekao je letač koji je našao avion.

Podsjetimo, s radara Hrvatske kontrole leta jučer u 11.25 sati na širem slunjskom području nestao je avion Cessna 182 koji je letio iz pravca Splita prema Njemačkoj, a u kojem su bile četiri osobe.

Prema podacima hrvatske policije, pilot sportskog aviona Cessna je Švicarac, a putnici su dvoje državljana Nejmačke i jedan državljanin Hrvatske.

Potraga za nestalim avionom Cessna, uprkos teškim vremenskim uslovima, trajala je i ovu noć, a od jutra je intenzivirana pa je uključeno preko 350 pripadnika Udruženja civilne zaštite, policije, HGSS-a, vatrogasaca i lovaca, objavio je jutros MUP Hrvatske.

"Državna intervenciona jedinica civilne zaštite postavila je bazu operacija i komunikacijsko-zapovedno vozilo, odakle Udruženje civilne zaštite koordinira operativnim snagama na terenu i pruža logističku podršku. U potragu je uključeno 25 pripadnika Državne intervencione jedinice civilne zaštite sa dva drona i dva kvad vozila", navodi se u objavi Udruženja Civilne zaštite MUP-a Hrvatske.

Na radaru smještenom na aerodromu u Bosni i Hercegovini, u Bihaću, zabilježen je kontakt nestale Cessne.

Znakovito je da je u 9.17 sati bila na visini od 6.438 stope, odnosno 1.962 metra, dok je u 9.24 sati Cessna letjela na visini od 4.871 stopu odnosno 1.484 metra.

Jesu li tada počeli problemi zbog kojih je pilot uputio SOS tek se treba ustanoviti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije