Proizvodnja vakcine protiv koronavirusa bit će započeta do maja u Srbiji

0
AA
Proizvodnja vakcine protiv koronavirusa bit će započeta do maja u Srbiji
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF) i Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" objavili su danas da je postignut sporazum o proizvodnji prve svjetske registrovane vakcine protiv koronavirusa Sputnik V u Srbiji.

U saopštenju kabineta ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj navedeno je da će Srbija postati prva država u južnoj Evropi koja će proizvesti Sputnik V, a vakcina bi mogla da se izvozi i u druge zemlje regiona u kasnijim fazama.

Proizvodnja vakcine biće započeta do maja u pogonima Instituta "Torlak", koji je nacionalni proizvođač vakcina u Srbiji i zdravstvene ustanove u zemlji snabdijeva vakcinama za obavezni program imunizacije.

Prva isporuka pomenute vakcine stigla je u Srbiju 30. decembra 2020. godine, dok je vakcinacija njom počela 6. januara.

Izvršni direktor Ruskog fonda za direktna ulaganja Kiril Dmitriev podsjetio je na to da je Srbija među prvim zemljama na svijetu odobrila Sputnik V i koristila je za zaštitu stanovništva od koronavirusa.

On je ocijenio da će proizvodnja ruske vakcine u Srbiji omogućiti lakšu logistiku, a takođe će pomoći da se ubrza program imunizacije u zemlji.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović iskazao je zahvalnost predsejdniku Rusije Vladimiru Putinu, Vladi te zemlje i Ruskom fondu za direktna ulaganja na podršci u očuvanju zdravlja i života ljudi u Srbiji.

Prema njegovim riječima, proizvodnja ove vakcine na "Torlaku" osnažiće kapacitete zemlje u borbi sa pandemijom koronavirusa i otvoriti nove perspektive za distribuciju ovog cjepiva u regionu južne Evrope.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije