Profil plaćenog ubice: Zloglasni Čaba Der ima "crnu trojku" osobina

Radiosarajevo.ba
Profil plaćenog ubice: Zloglasni Čaba Der ima "crnu trojku" osobina
Foto: Blic.rs / Čaba Der

 

Plaćeni ubica Čaba Der iz Srbije, koji je osumnjičen za nekoliko likvidacija u posljednjih nekoliko mjeseci, klasičan je psihopata, i prema mišljenju kriminologa Dobrivoja Radovanovića, posjeduje “crnu trojku” osobina.

Ko je Čaba Der - plaćeni ubica iz Srbije za kojim traga cijeli svijet

"Kod njega su izražene visoka psihopatologija, agresivnost i narcisoidnost. Ima izopačeni um i uživa u ubijanju ljudi", kaže kriminolog Radovanović za Blic.

On dodaje da je jedna od osobina psihopata kao što je Der upravo to što su jako lukavi.

"Takvi ljudi znaju da se snađu i “podilaze” istražnim organima, pa su spremni da odaju saučesnika, organizatore i naručioce zločina", kaže Radovanović i napominje da ovaj profil ljudi, pokazuje svjetska praksa, dovitljiv je i nije im strano da pokušaju bjekstvo iz zatvora.

Čaba Der potražuje se zbog ubistva Beograđanina Nebojše Markovića, kog je ubio početkom januara ove godine, dok je vadio dječija kolica iz svog automobila. Der je Markoviću prišao, pogledao ga u oči, osmjehnuo se i izrešetao ga.

Ovaj jeziv zločin “uhvaćen” je na sigurnosnoj kameri sa zgrade. Poslije zločina odvezao se u “puntu” u kome ga je dovezao saučesnik, Subotičanin Alen Cigler, koji je nekoliko dana poslije zločina uhapšen.

Dera potražuje i Holandija zbog ubistva Ivana Serdarušića, Holanđanina porijeklom iz Hrvatske, kojeg je likvidirao 30. jula prošle godine u Amsterdamu. Der je na Serdušića pucao naočigled brojnih gostiju italijanskog restorana, a kamere su snimile njegov dolazak i odlazak sa mjesta zločina.

Nepuna dva mjeseca kasnije, Der je u Budimpešti ubio kontroverznog biznismena Lasla V. na parkingu, natjeravši ga da klekne, a zatim je bacio njegovo tijelo u potok.

Ova dva ubistva dovode se u vezu sa poslovima sa narkoticima, dok se smatra da je Marković ubijen greškom.

Da je Čaba Der ubio i Serdarušića u Amsterdamu, kao i Lasla V. u Budimpešti otkriveno je nakon što se u medijima pojavio snimak hladnokrvne likvidacije Markovića na Banovom brdu.

Već je postojao snimak ispred lokala u Amsterdamu na kojem se vidi Der, a koji je ubrzo detektivskim radom holandske policije povezan sa ubistvom Serdarušića i Lasla V.

Naime, mađarska policija je nekoliko dana nakon ubistva na Banovom brdu saopštila da je za Čabom Derom izdat nalog za hapšenje 27. septembra prošle godine, nedjelju dana nakon ubistva Lasla V., a da je 15. novembra iste godine Centralni sud u Budimu izdao evropski i međunarodni nalog za hapšenje.

U vrijeme kada su i srpska i mađarska policija tragale za Derom, za njim potjernicu raspisuje i holandska policija. Kako je saopštila policija ove države, protiv Dera je pokrenula istragu 19. februara ove godine, a javno tužilaštvo ove države izdalo je tada i evropski nalog za hapšenje. Holandska policija ranije je ponudila i nagradu od 20.000 eura za informaciju koja bi pomogla da Der bude lociran i uhapšen.

S obzirom na to da se Der potražuje zbog sumnje da je izvršio tri ista krivična djela u tri pomenute zemlje, odluka je na češkim pravosudnim organima kojoj će ga izručiti. Ono što će Češka uzimati u obzir pri odluci jeste koja je država za njim prva raspisala crvenu potjernicu, gdje je prvo ubistvo počinio i čije državljanstvo ima ubica. Der bi mogao najprije biti procesuiran u Češkoj, zbog falsifikovanja dokumenata i ilegalnog posjedovanja oružja, koji su pronađeni kod njega prilikom hapšenja u hotelu “Amadeus” u Pragu.

Der osim srpskog ima i mađarsko državljanstvo, treće države koja traži njegovo izručenje.

Prva meta “nasmijanog ubice”

Prva žrtva Čabe Dera bio je Branislav Jelačić, član kriminalne grupe “Firma”, koga je likvidirao u novosadskom restoranu “Marina”, naočigled brojnih gostiju. Ubica je izvadio pištolj i hladnokrvno pucao u Jelačića, po nalogu Vojislava Škrbića, sa kojim je žrtva bila u sukobu zbog narko-tržišta.

Nakon što je uhapšen zbog voajerisanja, priznao je egzekuciju Jelačića pa je osuđen na 15 godina zatvora. Iza rešetaka proveo je malo manje od 13 godina i pušten je u februaru 2017. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije