Sin Esme Redžepove Simeon Atanasov, priveden zbog pljačke njenog muzeja

Radiosarajevo.ba
Sin Esme Redžepove Simeon Atanasov, priveden zbog pljačke njenog muzeja
Arhiv / Esma Redžepova
Jedan od 47 usvojenih sinova pokojne dive romske muzike Esme Redžepove Simeon Atanasov priveden je zbog sumnje da je opljačkao njen muzej na skopskoj tvrđavi Kale, koji je pod zaštitom Makedonije.

On je navodno nekoliko sati proveo u policiji na razgovoru kao optužen da ima veze s krađom Esminih stvari - od nakita, garderobe, obuće, namještaja, pa čak i urne s pepelom njenog supruga Steve Teodosijevskog, piše Kurir.

"Policija je došla do saznanja da je Esmin sin imao ključ od muzeja i da je sa svojom ljubavnicom Eleonoromiznio sve unikate u vrijednosti od nekoliko desetina hiljada eura, zbog čega je istraga u toku. On smatra da je sva ostavština njegova, pa je pomoću  testamenta pokušao sve da prigrabi sebi, eliminirajući ostalu djecu. Namjeravao je da otme i zgradu u kojoj je muzej, ali država to nije dozvolila. Zato je odlučio da krađom dođe do bogatstva i riješio da opljačka i pokupi sve sebi", kažu bliski prijatelji Esmine porodice.

Prema informacijama MUP-a, prva krađa se dogodila nakon pjevačicine smrti 2016. godine, a policijski uviđaj u prostorijama izvršen je na osnovu zahtjeva Fondacije Esma Redžepova.

"Dana 30. marta 2018. godine prijavljeno je da je od 12. decembra 2016. godine do 30. marta 2018. nepoznati počinilac izvršio tešku krađu u Muzeju Esme Redžepove u ulici Samoilova, pa su poduzete mjere na utvrđivanju oduzetih predmeta i pronalaženja počinilaca", stoji u saopćenju MUP-a.

Esmin muzej je pod zaštitom države te su mnogi novčano pomogli da se sredi.

Među njima je i proročica Kleopatra, koja je donirala čak 100.000 eura. Esma je imovinu, uključujući i kuću u kojoj su muzej i Dom humanosti i umjetnosti „Stevo i Esma Teodosijevski“, u kojoj je živjela, testamentom ostavila Makedoniji.

Niko joj ni spomenik nije podigao

Esma Redžepova je sa suprugom usvojila 47 sinova, a nakon njegove smrti i jednu djevojčicu. Ono što je tužno jeste da njen grob skoro niko ne posjećuje. Sve je zapušteno, a ni godinu i po poslije njene smrti niko joj ni spomenik nije podigao. Čak joj se i kuća u kojoj je živjela pretvorila u ruglo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije