Priština tvrdi je tokom rata silovano 20.000 Albanki

Radiosarajevo.ba
Priština tvrdi je tokom rata silovano 20.000 Albanki
Foto: Profimedia.hr / Ilustracija

Priština je pred usvajanjem rezolucije kojom će izvršiti dodatni pritisak na Srbiju i zahtjevati priznanje “počinjenog genocida na Kosovu” i naknadu štete. 

Albanski političari tvrde da je tokom rata 1998-1999. godine silovano 20.000 albanskih žena na Kosovu. Ove podatke iznose javno i prezentuju ih na važnim međunarodnim skupovima, nedavno i u UN. Broj od 20.000 žrtava seksualnog nasilja premašuje čak i broj navodno ubijenih u ratu – 13.595, piše Blic.

Prvi korak kosovski političari napravili su 2015. godine. Podignut je spomenik u centru Prištine – 20.000 igala koje prikazuju lice albanske žene, što je simbol trajne počasti žrtvama. Od spomenika koji je dizajnirao Ilir Blakcori do danas, Priština je obezbijedila budžet i osnovala komisiju zaduženu za ispitivanje zahtjeva žrtava.

Iako političari ne odustaju od 20.000, konkretni podaci do kojih smo uspjeli da dođemo o broju žena koje tvrde da su silovane drastično se razlikuje.

Prema podacima, komisiji se obratilo 1.300 žena koje tvrde da su žrtve silovanja, ali ni taj broj mogućih žrtava nije opstao jer je kosovsku komisiju prošlo njih 400.

U međuvremenu je skupština u Prištini dopunila i izmijenila zakon o kategorijama žrtava rata tako da sad ima i odredbu “žrtve ratnog seksualnog nasilja”.

Vlasti u Prištini su pozvale žene da se prijavljuju, a izmjenom zakona je omogućeno da žene dobijaju pravo na penziju. Ona iznosi 230 eura, gotovo koliko i prosječna zarada na Kosovu.

Vasfija Krasnići Gudman, koja je do sada najčešće davala izjave o preživljenom nasilju, prisustvovala je sa bivšom predsjednicom Kosova Atifetom Jahjagom u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD. Bilo je to javno slušanje na kojem su iznijeta svedočenja o, kako se navodi, silovanju Albanki.

Nekoliko dana ranije, u UN, iskoristivši dvadesetegodišnjicu Rezolucije 1325 koja se tiče žena i bezbjednosti, Jahjaga je iznova iznijela podatak o 20.000 silovanih Albanki.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže za “Blic” da Srbija najoštrije osuđuje seksualno nasilje i da za takav užasan vid nasilja svi počinioci moraju biti kažnjeni, a žrtvama pružena adekvatna zaštita i pomoć.

On dodaje da je Srbija tražila od Svjetske zdravstvene organizacije odgovor da li je dala ili posjeduje podatak od 20.000 žrtava silovanja i dobijen je odgovor da nemaju takve podatke.

"Više puta smo na ovim sastancima čuli navode o 20.000 žrtava… Kao da su srpske žrtve manje važne, kao da je seksualno nasilje nad pripadnicima srpske nacionalnosti opravdano i nekažnjivo", poručuje Dačić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije