Prijeti li opasnost od bankrota: 100 kg pšenice u Hrvatskoj košta koliko i pet kugli sladoleda

0
Radiosarajevo.ba
Prijeti li opasnost od bankrota: 100 kg pšenice u Hrvatskoj košta koliko i pet kugli sladoleda
FOTO: Arhiv / Pšenica / Ilustracija

Što će se dogoditi ne ispuni li Vlada Hrvatske zahtjeve ratara o "odšteti" od barem 300 eura po hektaru, teško je reći. No, voda je ratarima došla do grla, navodeći da 100 kilograma pšenice košta kao pet kugli sladoleda.

Ne samo da ovoga ljeta neće ništa zaraditi – prinosi su više nego upola manji u odnosu na lani, kvaliteta pšenice lošija, a za stotinu kilograma otkupljivači im nude koliko trenutačno na Jadranu košta pet kuglica sladoleda ili banana-split. Jedna obična kifla u pekarnici stoji koliko i četiri kg pšenice, a na moru koliko i osam kg pšenice, upozoravaju, piše Večernji list.

"Nijedan poljoprivrednik nije glupav ni tulav da ne može računati do deset, a onaj ko zna, najesen neće sijati jer poljoprivreda nije politika, nego proizvodnja hrane. Žetva znači kruh za sav narod, a iako trenutačna svjetska zbivanja, rat, idu na ruku ukrajinskoj pšenici, nje iduće godine možda neće biti. Možda ni ruske. A što ćemo tada?", pita član predsjedništva Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Antun Vrakić.

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Da se ratare prošle jeseni slušalo, omogućilo im da dođu do jeftinijeg gnojiva ili sjemena, danas bi se, tvrdi on, pomirili s podbačajem žetve i vremenske bi neprilike smatrali višom silom. 

No, država ih je iznevjerila i jesenas, a i sada. Pred bankrotom su.

Rušenje brane u Hersonu ugrozilo je ukrajinsku poljoprivredu. Prijeti li novo poskupljenje žitarica?

Rušenje brane u Hersonu ugrozilo je ukrajinsku poljoprivredu. Prijeti li novo poskupljenje žitarica?

Prvo je gnojivu cijena dva puta išla gore, dok ih je kilogram sjemenske pšenice, umjesto nekadašnja dva, koštao koliko 6-7 kilograma merkantilne. Razgovarali su s vladom, ali nije se poduzelo ništa, da bi im otkupljivači sada nudili svega 160 eura za tonu, a na mađarskoj se burzi plaća i 230-240 eura.

Kao jedna od mjera kojima bi Vlada Hrvatske "gasila požar" spominju se 3,3 miliona eura, koliko se očekuje od Europske komisije zbog ukrajinske krize, a država bi ih "podebljala" do maksimalno dopuštenih deset miliona eura bespovratne pomoći.

Iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske kaže da se razmatra i osiguranje obrtnih sredstava putem kontinuiteta financijskih instrumenata ili sufinanciranjem kamatnih stopa za programe HBOR-a, eventualne derogacije od obveza u okviru strateškog plana zbog utjecaja agresije na Ukrajinu i tržišnih poremećaja, elementarnih nepogoda i slično, ranija isplata avansa te prebacivanje 15 posto sredstava iz programa ruralnog razvoja u prvi stup, po odobrenju Komisije, piše Večernjeg list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije