Rod pšenice u Brčko distriktu bit će smanjen za 40 posto

0
Fena
Rod pšenice u Brčko distriktu bit će smanjen za 40 posto
Fena / Rod pšenice bit će smanjen za 40 posto

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika u poslednjih nekoliko mjeseci, ovogodišnji rod pšenice na području Brčko distrikta će se smanjiti za najmanje 40 posto u odnosu na prošlu godinu, kao i očekivani prinos, tvrdi predsjednik Udruženja poljoprivrednika „Sava“ Brezovo Polje Drago Novaković.

On kaže da je na svom imanju posadio oko 300 kilograma po dulumu zasađene pšenice te da je očekivao i do 500 kg/dulum s obzorom da je uložio mnogu sredstava u njenu prihranu tokom perioda rasta.

"Vlaga je do 15 posto maksimalno, ali je kvalitet nikakav i prinos će biti maksimalno od 300 do 350 kg po jednom dulumu i mnogi proizvođači su zabrinuti šta uraditi sa tim rodom. Ako bude još kiše dok traje žetva ništa nećemo moći vršiti", rekao je Novaković, napominjući da će još teže biti onim proizvođačima koji nemaju svoju mehanizaciju i koji moraju izdvojiti i do 25 KM za poslove vršidbe.

Nevjerovatan transfer: Bivši igrač Dinama potpisuje za Barcelonu?

Nevjerovatan transfer: Bivši igrač Dinama potpisuje za Barcelonu?

Novaković je naglasio da za sada nije poznata ni otkupna cijena pšenice u Distriktu s obzirom da je kvalitet zrna izuzetno loš.

Za takav kvalitet pšenice najviše je doprinijelo loše vrijeme, jer je, tvrdi, bilo mnogo padavina tokom cvata i rasta klasja i zrna, što je rezultat slab  kvalitet roda.

Novaković je zatražio od nadležnih institucija da se poveća i podsticaj za proizvođače pšenice ili bar izjednači kao što je u regionu kako bi se proizvođači „žutog zlata“ održali u životu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije