Sjećanje na 5. oktobar 2000. godine u Srbiji: Godišnjica pada balkanskog krvnika

0
Radiosarajevo.ba
Sjećanje na 5. oktobar 2000. godine u Srbiji: Godišnjica pada balkanskog krvnika
Foto: Beta / Godišnjica 5. oktobra 2000. godine u Beogradu

Prije 22 godine okončana je vladavina predsjednika Srbije i tadašnje Savezne Republike Jugoslavije masovnim demonstracijama u Beogradu.

Da se podsjetimo: Kako je nekada Milorad Dodik pisao Miloševiću

Tog 5. oktobra 2000. na velikim demonstracijama okončana je vladavina predsjednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića i taj dan se smatra prekretnicom u novijoj srpskoj istoriji, a dugo je bio i nezvanični "praznik demokratije".

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Demonstracije su izbile pošto je Milošević odbio priznati rezultate izbora za predsjednika tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Na izborima 24. septembra 2000. godine Milošević je izgubio od kandidata DOS-a i lidera Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice.

Demonstranti su na plato ispred tadašnje Savezne skupštine, a danas Doma Narodne skupštine, stigli iz cijele Srbije u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetine kilometara, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima.

Otpor policije kratko trajao

Već u prijepodnevnim satima policija je upotrijebila suzavac kako bi spriječila demonstrante da uđu u Skupštinu, ali bezuspješno.

Zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada Radio-televizije Srbije u Takovskoj ulici.

Policija je ubrzo prestala pružati otpor i mahom se pridružila građanima.

U večernjim satima 5. oktobra građanima se s terase Skupštine Beograda obratio novi predsjednik SR Jugoslavije Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.

U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona. Momčilo Stakić iz Krupnja preminuo je od posljedica srčanog udara.

Povrijeđeno 65 ljudi

Poslije 22 godine, tadašnji učesnici u vlasti Slobodana Miloševića ponovo zauzimaju najvažnije položaje u državi.

Portparol postao ministar

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u to vrijeme bio je ministar informisanja.

Koštunica, koji je, kao kandidat DOS-a, izabran za predsjednika SR Jugoslavije, povukao se iz politike, a premijer Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine ispred zgrade Vlade Srbije.

Milošević je umro 2006. godine u pritvoru Haškog tribunala, gdje mu se sudilo za ratne zločine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije