Preminuo Žarko Domljan

Radiosarajevo.ba
Preminuo Žarko Domljan
Foto: Glas Istre / Žarko Domljan

Danas je preminuo Žarko Domljan, bivši predsjednik Hrvatskog Sabora.

Od 1958. stalno je zaposlen u Jugoslavenskom leksikografskom zavodu, gdje je prošao sve radne faze od urednika, glavnog urednika do pomoćnika direktora, prenose hrvatski mediji.

U vrijeme tog najpoznatijeg bunta Hrvata tokom Jugoslavije, bio je član Izvršnog odbora Matice hrvatske, kojom prilikom se te 1971. upoznao i s Franjom Tuđmanom.

Na prvim slobodnim izborima 1990. izabran je u Hrvatski sabor na listi HDZ-a.

Bio je prvi predsjednik Sabora, od 1990. do 1992., a zatim u sljedeća dva mandata obnašao dužnost potpredsjednika Sabora te dužnost predsjednika saborskog Odbora za vanjsku politiku.

Kada je u pitanju hrvatska politika u Bosni i Hercegovini, Domljan je u svojoj knjizi predstavio svoje političke zapise “Visoko podignimo zastavu”, te često tvrdio već ranije objavljena svjedočenja domaćih političara da je Franjo Tuđman na sastancima političkog vrha branio tezu da je BiH Jugoslavija u malom i kako nema budućnosti, jer će se raspasti kao što se raspala i Jugoslavija.

Žarko pišući o Tuđmanovu odnosu prema BiH, navodi i svjedočenja Petra Kriste da mu se Šušak hvalio kako je donesena odluka da se zapadna Hercegovina pripoji Hrvatskoj.

Domljan je zapisao i ovo:

"Žarko, vidite, moramo ovdje Hrvatsku zbog strateških razloga podebljati, govorio mi je Tuđman pred velikom štapskom kartom pokazujući na uski pojas Dalmacije prema Dubrovniku".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije