Preminuo Marko Kovač, optuženik za ratne zločine u Foči

6
Radiosarajevo.ba
Preminuo Marko Kovač, optuženik za ratne zločine u Foči
Print Screen / Marko Kovač, optuženik za ratne zločine u Foči

Ratni komandant tzv. Taktičke grupe Foča i optuženik za ratne zločine, Marko Kovač preminuo je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu u 87. godini života, javljaju srbijanski mediji.

Optuženi Marko Kovač teretio se za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Foče.

Optužnicu protiv Kovača Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je u decembru 2019. godine.

Stižu proljetne temperature: Pogledajte kakvo će vrijeme biti do utorka

Stižu proljetne temperature: Pogledajte kakvo će vrijeme biti do utorka

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Marka Kovača, rođenog 1935. godine u selu Mazoče, opština Foča, nastanjenog u Kragujevcu u Srbiji.

Optuženi Kovač se tereti za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Foče, saopštili su danas iz Tužilaštva BiH.

Optuženi Kovač se tereti da je u periodu 1992. i 1993. godine, u vrijeme širokog i sistematičnog napada srpskih vojnih, paravojnih i policijskih snaga, usmjerenog protiv bošnjačkog i hrvatskog stanovništva opštine Foča, obavljajući dužnost komandanta Taktičke grupe Foča u okviru VRS, učestvovao u progonu i zločinima počinjenim nad civilnim stanovništvom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije