Ratni zločinac iz Višegrada pušten na slobodu

6
Radiosarajevo.ba
Ratni zločinac iz Višegrada pušten na slobodu
Arhiv / Sreten Lukić

Osuđeni ratni zločinac i penzionisani general policije Srbije, Sreten Lukić, koji je u Hagu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina na Kosovu, pušten je iz zatvorske jedinice u Ševeningenu, prenijele su beogradske Večernje novosti bliske vlastima u Srbiji

Kako je objavljeno na portalu tog lista, Lukić, inače bivši šef javne bezbjednosti, je noćas doputovao u Beograd pošto je odslužio više od dvije trećine kazne. 

Lukić je juna 1998. imenovan za načelnika Štaba MUP na Kosovu, a 2003. Haški tribunal ga je optužio za ratne zločine. 

Sarajevski MUP uputio važan poziv firmama u BiH: "Javite nam ako ste poslovali sa Sanjinom Avdićem"

Sarajevski MUP uputio važan poziv firmama u BiH: "Javite nam ako ste poslovali sa Sanjinom Avdićem"

Tribunal je najprije osudio Lukića na 22 godina zatvora da bi 2014. preinačio kaznu na 20 godina. 

On je "dobrovoljno", u pidžami i papučama, sproveden u Hag 2009. godine. 

Lukić je rođak zloglasne braće Lukić, Milana i Sredoja, koji su odgovorni za brojne zločine u Višegradu i istočnoj Bosni. 

Podsjetimo, zločin poznat kao Živa lomača dogodio se 27. juna 1992. godine kada su pripadnici paravojne formacije Osvetnici, na čelu sa najokrutnijim zločincima iz Višegrada Milanom i Sredojem Lukićemnatjerali oko 70 bošnjačkih civila u kuću Mehe Aljića, u naselju Bikavac u Višegradu, većinom žene, djecu i starije osobe, gdje su ih zaključali, a nakon toga zapalili kuću. 

Pretresno vijeće III je osudilo Milana Lukića na kaznu doživotnog zatvora, a Sredoja Lukića na 30 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene u Višegradu tokom sukoba od 1992. do 1995. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije