Preminula djevojčica (12) u bolnici nije bila zaražena koronavirusom

Radiosarajevo.ba
Preminula djevojčica (12) u bolnici nije bila zaražena koronavirusom
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Djevojčica incijala H. D. (12) iz Tutina preminula je u Opštoj bolnici Novi Pazar, potvrdili su iz ovezdravstvene ustanove.

Četvoročlana komisija koju čine dr Lajla Sebečevac, spec. anesteziologije sa reanimatologijom, dr Hada Toković, spec. pedijatrije, dr Ruža Milanović, spec. pedijatrije - subspec. kardiologije, prim. dr Fehim Juković, spec. sudske medicine, saopćila je da je dijete primljeno 21. januara u bolnicu, prenose srbijanski medinji.

Kako su precizirali, primljena je na Odjeljenje pedijatrije u 17.16 sati, gdje je sanitetom dovezena iz lokalnog Doma zdravlja u Tutinu u teškom opštem stanju i u pratnji medicinskog osoblja.

Po prijemu je, dalje navode, podvrgnuta dostupnim dijagnostičkim procedurama i započeta je terapija, ali je uprkos preduzetom došlo do daljeg pogoršanja stanja i nastupila je smrt.

"Na osnovu kompletne kliničke slike i toka bolesti kod deteta, zatim rezultata svih urađenih analiza, uzimajući u obzir i podatke o prethodno dijagnostikovanim oboljenjima, najvjerovatnije je da se u konkretnom slučaju radilo o smrtnom ishodu izazvanim imunološkim komlikacijama usred ranije infekcije SARS COV-2 virusom, tzv. multisistemskom inflamatornom post-covid sindromu (MIC-s)", naveli su odgovoru na pitanja portala Telegraf.rs, dodajući da je smrt nastupila istog dana u 20.10 sati.

Niko u porodici nije bio pozitivan na koronavirus u trenutku kada je dovezena u bolnicu.

Kasnije se javio Dr Meho Mahmutović, direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru, koji za Kurir tvrdi da djevojčica D. H. (12) iz Tutina nije umrla zbog komplikacija izazvanih koronavirusom i da dijete nije ni imalo koronu, kako je to saopštila četvoročlana ljekarska komisija iz ove bolnice.

"Djevojčica je imala miokarditis - upalu srčanog mišića, liječena je prije mjesec-dva u bolnici u Kraljevu, a tog 21. januara je praktično mrtva dovezena u novopazarsku bolnicu iz Doma zdravlja u Tutinu. Odmah je reanimirana i smještena na intenzivnu njegu gdje je ubrzo i preminula. Dijetetu je tada urađen antigenski test, koji je bio negativan, kao i PCR, čiji su rezultati sutradan stigli.

A i prije mjesec-dva, kada je dijete liječeno u Kraljevu, svaki put je bilo negativno, kao i majka koja je testirana jer se mislilo da je možda ta žena zaražena budući da je medicinska sestra", kaže za Mahmutović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije