Pregledane snimke od dana kada je Danka nestala: "Vidi se gdje su bili osumnjičeni"

0
Radiosarajevo.ba
Pregledane snimke od dana kada je Danka nestala: "Vidi se gdje su bili osumnjičeni"
Foto: FB / Danka Ilić

Istraga nestanka i navodnog ubistva dvogodišnje Danke Ilić približava se kraju, a posljednji rezultati vještačenja nadzornih kamera i GPS kretanja osumnjičenih u Banjskom polju stigli su u Više javno tužilaštvo u Zaječaru.

Kako je potvrđeno za portal Nova.rs, 26. septembra će biti tačno šest mjeseci od hapšenja  osumnjičenih, kada će tužilaštvo i službeno podići optužnicu protiv osumnjičenih radnika Vodovoda Dejana Dragijevića i Srđana Jankovića.

"Na snimkama je zabilježeno kretanje osumnjičenih"

"Vještačenjem GPS-a utvrđeno je kretanje vozila osumnjičenih Srđana Jankovića i Dejana Dragijevića, uključujući sve lokacije na kojima su se nalazili i zadržavali. Također, nadzorne kamere su zabilježile njihovo kretanje ka Banjskom polju", navodi viši javni tužioc u Zaječaru Miodrag Canović.

Džanan Musa: "Odbio sam ponude iz NBA lige, ja sam pobjednik"

Džanan Musa: "Odbio sam ponude iz NBA lige, ja sam pobjednik"

Kako je objasnio za srbijanski portal, vještačenje nadzornih kamera je obuhvatilo snimke s tri kamere: dvije s privatnih kuća u Banjskom polju i jednu sa zgrade u kojoj je Danka Ilić živjela s obitelji.

"Vještačenje kamera s privatnih kuća napravljeno je kako bi se precizno utvrdilo vrijeme, s obzirom na to da te kamere nisu bile potpuno sinkronizirane. Na snimkama se može vidjeti kretanje osumnjičenih i njihova ruta. Nema sumnje da su se nalazili na tom mjestu u vrijeme zločina", navodi Canović.

Oglasio se glavni tužilac nakon saslušanja osumnjičenog za ubistvo male Danke

Oglasio se glavni tužilac nakon saslušanja osumnjičenog za ubistvo male Danke

Djevojčica je navodno neopaženo izašla iz dvorišta

Tužioc je istaknuo da se na snimkama s kamera ispred stana Ilić vidi trenutak kada Dankina majka zajedno s djecom napušta stan. "Svi zajedno su sjeli u automobil i krenuli prema Banjskom polju. Na kamerama se ne vidi ništa sumnjivo niti je neko tog dana pratio njihovo kretanje", kaže Canović.

Podsjetimo, kada su roditelji Danke Ilić prijavili njen nestanak u lokalnoj policijskoj stanici, ispričali su da je Danka Ilić neopaženo izašla iz dvorišta imanja u Banjskom polju na koje je majka inače nije odvodila, posebno jer u toj kući niko ne živi i dvorište je bilo puno smeća.

Uslijedila je potraga po okolnim dvorištima, ali Danke nije bilo. Prema rekonstrukciji događaja koji je javnosti predstavio bivši ministar policije Bratislav Gašić, Danka je izašla u obližnju ulicu.

Šok na saslušanju: U aprilu priznao da je zadavio malu Danku (2), sada je iskazom sve zatekao

Šok na saslušanju: U aprilu priznao da je zadavio malu Danku (2), sada je iskazom sve zatekao

Osumnjičeni povukli priznanja, tvrde da su iznuđena

U tom trenutku su službenim automobilom prolazili radnici Vodovoda Dejan Dragijević i Srđan Janković koji su je, prema službenim informacijama, udarili automobilom. Navodno su vidjeli da je djevojčica bez svijesti pa su je ubacili u prtljažnik, gdje im je stajao alat, i nastavili voziti prema deponiji.

Prema verziji događaja koju je ispričao bivši ministar policije, djevojčica se navodno u jednom trenutku probudila, a oni su je ubili i njeno tijelo bacili na smetlište. Nekoliko dana kasnije, kako je policija priopćila, Dejan Dragijević se vratio sa svojim bratom Daliborom i premjestio tijelo na drugu lokaciju koju nije otkrio policiji.

Ubrzo su uhapšeni radnici Vodovoda koji su u policiji priznali krivična djela koja im se stavljaju na teret, a onda pred tužiocem povukli priznanja uz obrazloženja da je policija iznudila prethodne iskaze.

Mediji u susjedstvu pišu: Pojavio se ključni svjedok ubistva Danke Ilić?

Mediji u susjedstvu pišu: Pojavio se ključni svjedok ubistva Danke Ilić?

Nisu pronađeni biološki tragovi djevojčice

Iako tužilaštvo tvrdi da će optužnica biti podignuta, dosadašnjim vještačenjima službenog vozila koje su osumnjičeni koristili nisu pronađeni biološki tragovi djevojčice. Pronađena je jedna dlaka bez korijena za koju nije moguće utvrditi kome je pripadala.

Osim toga, pretražen je svaki dio Banjskog polja u kojem je prijavljen nestanak djevojčice, ali još uvijek nema odgovora na pitanje gdje je tijelo nestale Danke Ilić.

U pritvoru premlaćen brat osumnjičenog. Umro je, niko nije uhapšen

Paralelno s istragom ubojstva Danke vodi se istraga za premlaćivanje Dalibora Dragijevića, brata osumnjičenog Dejana, koji je preminuo u policijskoj stanici u Boru zbog policijske brutalnosti.

Osumnjičeni za ubistvo djevojčice Danke odlučio da progovori?

Osumnjičeni za ubistvo djevojčice Danke odlučio da progovori?

On je priveden zbog sumnje da je pomogao Dragijeviću da sakrije tijelo djeteta, a iako je MUP tvrdio da je preminuo prirodnom smrću, obdukcija je pokazala da je smrt bila nasilna. Zbog njegove smrti još niko nije priveden.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije