Beograd / Predstavnici opozicije zatražili da Vučić podnese ostavku i omogući fer izbore

02. 03. 2017. u 15:44:00 Anadolija

Shares: 0

Predsjednički kandidat dijela opozicije Vuk Jeremić je pozvao Aleksandra Vučića da omogući slobodne i fer izbore i da odblokira rad Skupštine Srbije.

Predstavnici opozicije zatražili su danas da premijer Srbije Aleksandar Vučić podnese ostavku na tu funkciju ako planira da se kandiduje za predsjednika republike i da omogući fer izbore i odblokira rad parlamenta, koji je jučer obustavljen do kraja predsjedničkih izbora.

On se osvrnuo i na jučerašnje obustavljanje rada Skupštine Srbije do održavanja izbora i rekao da je na taj način Vučić suspendovao rad Skupštine, a samim tim i izbornu volju građana.

"Danas sam razgovarao sa predstavnicima raznih političkih grupa. Među nama postoji jasan zajednički imenitelj, a to je poštovanje demokratskog poretka i vladavine prava. To je crvena linija preko koje se ne smije preći. Sa one strane linije nalaze se oni koji su odlučili da suspendiraju rad Skupštine Srbije", rekao je Jeremić.

Predsjednički kandidat dijela opozicije Saša Janković izjavio je danas da je Vučić izgubio izbore time što se opredijelio da otme državu građanima Srbije i zatvori demokratske institucije.

"Zbog toga smo danas ovdje, zbog toga pričamo svi isto", rekao je Janković i dodao opravdanje, da je rad Skupštine prekinut da bi bila izbjegnuta politička kriza ne stoji, jer nije kriza kada parlament radi, a ne kada ne radi.

On je rekao da je minimum minimuma da svi predsjednički kandidati podnesu ostavke na državne funkcije na kojima su.

"Cilj je da Srbiju vratimo građanima. Vlast da vrati institucije gdje im je mjesto. Nadam se da nećemo biti u situaciji da pozivamo građane da nam pomognu", rekao je Janković.

Predsjednik pokrta Dveri i budući predsjednički kandidat Boško Obradović rekao je da se opozicija okupila kako bi zaustavila uvođenje Srbije u diktaturu.

On je dodao da Vučić kao politička nestabilnost, to što Vučić vodi kampanju sa premijerskog mjesta i koristi duplo vrijeme, a da je opozicija suočena sa izbornim neregularnostima.

"Okupili smo se da nas vlast čuje da ovo više ne može ovako, da ovo neće ovako, da ćemo se suprotstaviti diktaturi Aleksandra Vučića", rekao je Obradović.

Lider pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović ocijenio je da je kampanja skraćena jer postoji strah vladajuće većine da će izgubiti izbore.

"Za prikupljanje potpisa imamo 10 dana. Ozbiljni su problemi da samo zakažemo notare da budu dostupni za prikupljanje potpisa. Aleksandar Vučić sve što radi radi da bi spriječio fer izbore. On pokušava da suspendira sve insitutucije sistema", rekao je Radulović i zatražio da Vučić podnese ostavku na mjestu premijera i raspiše parlamentarne izbore.

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović ocijenio je da atmosfera koja prati raspisivanje izbora u Srbiji nije dobra i da su za to prvenstvno odgovorni oni koji vode državu - Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić.

"Apeliram na one koji su vlast kako bi se atmosfera u zemlji promijenila. Mi i posle 2. aprila treba da živimo zajedno. Ako sa ovakvom energijom ulazimo u izbore kako ćemo iz njih izaći. Do kakvog ćemo predsjednika doći, do onog ko je pobijedio drugu polovinu Srbije", rekao je Jovanović i ocijenio da bi ova kampanja, ako se atmosfera ne promijeni biti sramotna.

Lider lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je danas da su rokovi za izbore veoma kratki, da treba spuštati tenzije i "sačuvati hladnokrvnost".

On se osvrnuo i na prekid u radu Skupštine Srbije do završetka izbora i ocijenio da je neodgovorno nedozvoliti predsjedničkim kandidatima da govore u parlamentu.

"Znam da nije po pravilima da se onaj ko nije poslanik obraća sa ovog mjesta, ali ja i LSV smo spremni da budemo domaćini i omogućimo tim ljudima da se obrate u Skupštini. Pozivam predsjednicu Skupštine da omogući da se ljudi koji su odlučili da se kandiduju ovde obrate medijima. To je najbolji način da se pokaže da je ovo otvoreno društvo", rekao je Čanak i dodao da će LSV večeras donijeti odluku oko načina učešća na predsjedničkim izborima.

Predsjednica Skupštine Srbije raspisala je danas izbore za predsjednika Srbije za 2. april ove godine.

Kandidovanje se vrši podnošenjem prijedloga kandidata Republičkoj izbornoj komisiji (RIK), najkasnije 20 dana prije dana izbora, a uz prijedlog kandidature pojedinac je dužan da dostavi i zakonom propisanu dokumentaciju, kao i najmanje 10.000 sudski ovjerenih izjava birača da svojim potpisom podržavaju predloženog kandidata.

RIK utvrđuje listu kandidata za izbor predsjednika Republike najkasnije 15 dana prije dana izbora i objavljuje je u "Službenom glasniku Republike Srbije" narednog dana od dana kada ju je utvrdila. Redni broj koji će kandidati imati na glasačkom listiću utvrđuje se žrijebom na sjednici RIK-a, kojoj mogu da prisustvuju predstavnici svih predlagača kandidata.

Ako nijedan kandidat ne dobije većinu glasova birača koji su glasali, drugi krug izbora održava se u roku od 15 dana i u drugi krug ulaze dva kandidata s najvećim brojem glasova. Ako kandidati imaju podjednak broj glasova u drugom krugu učestvuje više od dva kandidata.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA