Predstavljen zimski turistički program Sarajeva: Čola, Jabuka i odmor na planini

AA
Predstavljen zimski turistički program Sarajeva: Čola, Jabuka i odmor na planini
U Zagrebu je danas organizirano predstavljanje regionalne promotivne kampanje "Dobro došli u Sarajevo" u organizaciji Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

O sarajevskoj zimskoj sezoni i trodnevnom novogodišnjem spektaklu u Sarajevu govorili su Nermin Muzur, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo i muzičar Dražen Žerić Žera, frontman grupe Crvena jabuka, a kao gošća je na promociji učestvovala zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić.

Muzur je naglasio kako je turizam jedna od najbrže rastućih grana privrede, kako u Sarajevu, tako i u cijeloj BiH, te kako je samo u prvih 11 mjeseci zabilježen rast od 17 posto u odnosu na prošlu godinu.

"Između prvih pet top gostiju u Sarajevu su gosti iz Hrvatske, a postoci gostiju iz svih zemalja regije rastu na godišnjoj razini", kazao je Muzur te dodao kako Sarajevo ove godine očekuje više od 500.000 posjetitelja i više od milion noćenja.

Naveo je kako je ove godine cilj organizatora bio nadmašiti prošlogodišnji doček Nove godine u Sarajevu na kojem je učestvovalo više od 70.000 posjetitelja, s tim da službeno otvorenje zimske sezone u Sarajevu počinje 16. i 17. decembra.

U sklopu obilježavanja novogodišnjeg dočeka bit će organizirana tri koncerta: prva će nastupiti mlada filharmonija 30. decembra ispred Katedrale, na dočeku na Trgu BiH nastupa Zdravko Čolić, a 1. januara 2018. ispred sarajevske Vječne vatre nastupa Crvena jabuka.

Ovom prilikom Žera je poručio kako se raduje dočeku "zbog cijele regije i grada Sarajeva".

"Ovo je idealna prilika da ljudi koji nisu bili u Sarajevu dođu i upoznaju grad i ljude", kazao je Žera.

Muzur je kazao kao je Zagreb organizacijom Adventa pozitivan primjer i uzor Sarajevu.

Dogradonačelnica Zagreba Majić poručila je"kako se znanje i uspjeh množe dijeljenjem" te dodala kako joj je drago da Zagreb može svoja dobra iskustva ponuditi Sarajevu čime cijela regije postaje konkurentnija.

Na promociji je predstavljeno nekoliko kratkometražnih promotivnih filmova koji predstavljaju zimsku ponudu Sarajeva ove godine. Između ostalih sadržaja, predstavljena je ponuda skijališta i smještajnih kapaciteta na tri olimpijske planine koje okružuju grad, a najavljeno je i održavanje olimpijade za mlade u 2019.

U sklopu promotivne turneje Dobro došli u Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo posjet će sve regionalne centre, Zagreb, Ljubljanu i Beograd, te predstaviti aktivnosti tijekom zimskog perioda u Sarajevu i na olimpijskim planinama oko grada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije