Predsjednik udruženja novinara Srbije osuđuje novinara Tanjuga: Njegova sramota...

0
Radiosarajevo.ba
Predsjednik udruženja novinara Srbije osuđuje novinara Tanjuga: Njegova sramota...
Foto: N1 / Željko Bodrožić bez dileme

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić izjavio je da ne vjeruje da će krivična prijava protiv novinara agencije Tanjug Marka Ivasa, zbog negiranja genocida u Srebrenici, imati pravno dejstvo ako je on državljanin Srbije, ali je ocjenio da je novinar svojim stavom o Srebrenici načinio gaf, piše N1.

Ivas je u kabinetu predsjedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića u Sarajevu tokom intervjua rekao da se ne slaže sa odlukom Međunarodnog suda pravde da je u Srebrenici bio genocid, nakon čega je Komšić prekinuo razgovor.

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podnio je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv Ivasa zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

"Smatram da novinar Tanjuga griješi sa tim stavom, to mislim kao građanin. Možda onda nije ni trebalo da ide da intervjuiše nekoga ko je preživio rat i zna šta se dešavalo na tom području", istakao je Bodrožić.

Bodrožić je ocjenio da krivična prijava IGK protiv Ivasa ulazi u polje verbalnog delikta i dodao da u BiH postoji „nadmetanje ko će biti veći patriota“ kada je riječ o pitanju genocida u Srebrenici.

Dodao je da je možda bila dovoljna osuda stava novinara Tanjuga i „sramota koju je on sebi napravio“.

"To ne priliči savremenom čovjeku koji je svestan svoje okoline i razložno gleda na svoju blisku historiju“, naglasio je on.

Bodrožić je kazao da je potrebno shvatiti traume, koje su još uvijek velike u Bosni i Hercegovini, kao i da postoji otvoreno negiranje mnogih zločina sa svih strana, a ponajviše sa srpske i hrvatske.

On je naglasio da su vremenom negatori genocida u Srebrenici od potpunog negiranja došli do formulacije da je to „samo zločin“.

"Oni korak po korak priznaju fakte, ali i dalje mnogo ljudi veruje u tu propagandu, koja je dominantna u našoj zemlji. Jedan od kreatora te propagande je taj nepostojeći Tanjug", ocjenio je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije