Brdo-Brijuni / Predsjednik Makedonije: Neka nam EU ne daje prazna obećanja

27. 04. 2018. u 22:09:00 Anadolija

Shares: 0

Predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov je nakon sastanka lidera zemalja učesnica procesa Brdo-Brijuni, koji je ove godine održan u Skoplju, pozvao Evropsku uniju (EU) da "omogući paralelno vođenje pregovora za članstvo i prevazilaženje bilateralnih razlika između Makedonije i Grčke".

Naglasio je kako je fokus sastanka bio jačanje odnosa među zemljama u regiji, što će, prema njegovim riječima, omogućiti regiji da se dodatno razvija.

"Očekujemo da EU neće davati prazna obećanja jer članstvo u zajednici za nas nije prazan ideal. Region zato ima obavezu da osigura dobro upravljanje kroz vladavinu prava i poštivanje osnovnih ljudskih prava i sloboda", rekao je Ivanov.

Dodao je i da Republika Makedonija nema otvorenih teritorijalnih i graničnih pitanja, te stoga očekuje veću fleksibilnost od Unije, naglasivši da su glavni strateški ciljevi Republike Makedonije članstvo u NATO i EU.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je novinarima kazala da se bilateralna pitanja između zemalja jugoistočne Evrope trebaju rješavati prije ulaska u EU.

Pozdravila je napredak svih zemalja u posljednje vrijeme i pozvala ih da nastave s reformama u interesu građana cijele regije.

Na sastanku u Skoplju su učestvovali predsjednik Albanije Ilir Meta, predsjednik Kosova Hashim Thaci, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. Ove godine počasni gost sastanka je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Bugarske Boyko Borisov.

Glavni cilj procesa Brdo-Brijuni je puna integracija regije u Evropsku uniju, stabilizacija situacije na Zapadnom Balkanu, kroz jačanje regionalne saradnje i rješavanje otvorenih pitanja.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA