Predsjednik države odveo curicu s Downovim sindromom u školu nakon što je maltretirana

0
Radiosarajevo.ba
Predsjednik države odveo curicu s Downovim sindromom u školu nakon što je maltretirana
Foto: YT /Vlada S. Makedonije / Stevo Pendarovski dopratio je 11-godišnju Emblu Ademi u školu

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski dopratio je 11-godišnju Emblu Ademi do njezine škole u Gostivaru, nakon što je djevojčica zbog toga što ima Downov sindrom bila izložena vršnjačkom nasilju, javlja CNN.

Pendarovski je Emblu držao za ruku dok su hodali prema školi koju pohađa. Glasnogovornik Ureda predsjednika Sjeverne Makedonije rekao je za CNN da su drugi učenici Ademi zadirkivali jer ima Downov sindrom.

Pendarovski se istog dana sastao s roditeljima djevojčice te s njima razgovarao o izazovima s kojima se susreću svakog dana te mogućim rješenjima.

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

"Predsjednik je rekao da je neprihvatljivo da nečije ponašanje ugrožava djetetova prava, pogotovo kada se radi o djeci s atipičnim razvojem", navodi se u objavi za medije koju je objavio Ured predsjednika Sjeverne Makedonije, prenosi Jutarnji list

"Ne samo da trebaju uživati u pravima koja zaslužuju, već se trebaju osjećati jednako i dobrodošla u školama i na školskim igralištima. To je naša obveza, kao države, ali i kao pojedinaca. Ključan element u ovoj misiji je empatija", dodali su u objavi.

"To će pomoći djeci poput Emble, ali će pomoći i nama da od njih naučimo kako se iskreno veseliti, dijeliti i biti solidarni", dodao je predsjednik Pedarovski.

Pendarovski je porodici Ademi donio i darove, a i mahao je djevojčici dok je ulazila u zgradu škole.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije