Predsjednica Hrvatske zabrinuta za BiH

Hina
Predsjednica Hrvatske zabrinuta za BiH
Facebook / Kolinda Grabar-Kitarović
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak u Bruxellesu je razgovarala s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom o stanju u Hrvatskoj, ali i o stanju u Bosni i Hercegovini te odnosima sa susjedima.

Grabar-Kitarović je nakon susreta s Junckerom rekla novinarima kako su posebno razgovarali o stanju u BiH.

"Izrazila sam zabrinutost posljednjim zbivanjima i trendovima koje vidimo u toj državi i zamolila sam Junckera i općenito Komisiju da se više usredotoči na BiH i da se toj državi pomogne ne samo u procesu reformi na putu u članstvo EU-a, nego u uređenju države kako bi doista sva tri naroda, naravno u našem slučaju prvenstveno smo zainteresirani za poziciju hrvatskoga naroda, kako bi svi bili doista ravnopravni na cijelom teritoriju BiH", rekla je. 

Što se tiče nedavnog referenduma koji je održan u Republici Srpskoj, predsjednica je rekla da je stajalište Komisije da je taj referendum ilegalan i protivan Daytonskim ugovorima. Istaknula je kako očekuje da će se nova hrvatska vlada puno više baviti pitanjima BiH.

"To je naša ne samo ustavna obveza u odnosu na Hrvate u BiH, nego i nacionalni interes. S BiH dijelimo 1001 km dugačku granicu i stabilnost te države utječe na stabilnost i percepciju Hrvatske. Dosad nismo dovoljno iskoristili činjenicu i poziciju da smo sad članica EU i NATO-a, da nastupamo iz jednog drukčijeg položaja, da nismo država kandidatkinja koja mora objašnjavati naše unutarnje procese, već da upravo sada kao članica EU ovdje u Bruxellesu možemo snažno se zauzeti za rješavanje pitanja unutar BiH", rekla je.

Predsjednica Grabar-Kitarović je rekla da je s Junckerom razgovarala i o potrebi promjene Daytonskog sporazuma.

"Osobno držim  da je Daytonski sproazum i ovako i onako već izmijenjen. Brojnim amandmanima na ustav BiH odmaknuli smo se od tog Daytona. Nužno je sad potrebno usredotočiti se na to što se dogodilo i koliko su ti amandmani utjecali na eroziju upravo konstitutivne jednakosti triju naroda u BiH jer, ponavljam, BiH je specifična država. U njoj nisu jednaki samo svi građani, nego i tri konstitutivna naroda. Barem bi trebali biti", rekla je ona.

Kazala je kako drži "da ćemo u tom smislu pokrenuti i razgovore i inicijativu sa SAD-om".

"Dosad sam o tome razgovarala s američkim i mnogim europskim dužnosnicima. Bez obzira na to kako budu tekli procesi, u svakom slučaju trenutna europska inicijativa koja postoji, a to sam naglašavala i u Londonu, ne može se fokusirati samo na gospodarske i socijalne procese, ona mora biti i politička. Dakle, kako je BiH sui generis slučaj, treba postaviti neke uvjete koje bi država trebala ispuniti kako bi postala u potpunosti funkcionalna i na taj način ne samo napredovala na putu u članstvo EU i NATO, nego doista uredila i političke odnose na nivou države. Ta politička sadržajnica, izgradnja institucija je iznimno bitna i to je ono što nedostaje europskoj inicijativi", rekla je predsjednica RH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije