Predsjednica Hrvatske ide u Rusiju na utakmicu: Sve ću platiti sama

Radiosarajevo.ba
Predsjednica Hrvatske ide u Rusiju na utakmicu: Sve ću platiti sama
FOTO: Arhiv / Kolinda Grabar-Kitarović
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u Rusku Federaciju putuje privatno kao navijačica i sama će snositi troškove, stoji u saopćenju koje je Ured predsjednice  poslao na mail adrese novinara u Hrvatskoj.

Naime, u tom mailu stajalo je kako će predsjednica biti prisutna na nogometnom susretu osmine finala Svjetskog nogometnog prvenstva koji će se održati između reprezentacija Hrvatske i Danske u nedjelju, 1. jula, u Nižnjem Novgorodu. 

Netransparentno ide dalje

Kratki mail predsjednice odabranim novinarima u pojedinim hrvatskim redakcijama bio je dovoljan za naslove kako Grabar-Kitarović putuje u Rusiju o svom trošku, piše Index.hr.

No osim što je riječ o sasvim nepotrebnom populizmu i pokušaju popravljanja imidža nakon nikad razjašnjenih putovanja predsjednice u SAD na doček Nove godine 2016. i 2017. godine te nikad odgovorenih pitanja vezanih za naplatu njenih nastupa tokom posjeta Australiji i Novom Zelandu, također nije ni istina da će Grabar-Kitarović podmiriti sve troškove, prenosi ovaj hrvatski portal.

Naime, uz predsjednicu putuje i posebno osiguranje, a na upit Indexa ko će tačno podmiriti taj trošak, iz Ureda predsjednice nisu ništa htjeli odgovoriti.

kolinda_dres_vatreni_EPA.jpg - undefined

Foto: EPA (Kolinda Grabar-Kitarović)

Ured predsjednice nastavio je i s ovom objavom tradiciju netransparentnog djelovanja i netransparentnog trošenja novca, pa je tako hrvatska javnost putem odabranih novinara saznala kako predsjednica namjerava ponovno otići u Rusiju i to ovog puta na nogometnu utakmicu.

Neće naravno sve platiti 

"Predsjednica Republike Hrvatske u Rusku Federaciju putuje privatno kao navijačica i sama će snositi troškove. S predsjednicom putuje pročelnica kabineta predsjednice koja će, također, sama snositi svoje troškove. U Ruskoj Federaciji predsjednica će boraviti jedan dan", stoji u odgovoru na upit Indexa. 

 

Iako je predsjednica najavila da bi ovaj put sama mogla platiti troškove, to ne znači da će platiti sve. Naime, predsjednica je pod mjerama osiguranja i zaštite, što znači da s njom mora ići nužno osiguranje iz posebno ustrojstvene jedinice Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno Ureda za posebne poslove sigurnosti. Odnosno, s predsjednicom ide i posebno osiguranje. 

Ostatak pročitajte na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije