Predivna priča: Razboljelo joj se dijete u Hrvatskoj, doktor sve oduševio

1
Radiosarajevo.ba
Predivna priča: Razboljelo joj se dijete u Hrvatskoj, doktor sve oduševio
Foto: Pixabay / Djeca na moru, ilustracija

Ljetovanje je svima sinonim za odmor i dobro provedeno vrijeme gdje "napunimo baterije". Međutim, uvijek može da se desi nešto nepredviđeno da se odmor pretvori u noćnu moru, pogotovo ako niste uplatiti zdravstveno osiguranje.

To se upravo desilo Mariji J. majci iz Beograda koja je sa sinom (11) otišla na ljetovanje u Hrvatsku. Tačnije, otišli su kod rodbine u Knin, a odatle su svakodnevno odlazili na Jadran. Sve je djelovalo u redu, ali...

Marija kaže da su na more odlučili da odu u augustu. Sve u svemu, more je divno, njen sin je svakodnevno plivao, a najviše ronio. Ništa, kaže ona, nije ukazivalo da će se desiti nešto loše.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

"Jednog jutra mi se sin probudio i žalio se na jake bolove u uhu. Odmah sam znala šta je razlog. Sigurno je dobio upalu uha jer bukvalno bez prestanka ronio", govori Marija.

Odlučila je da pošto nije uzela osiguranje pokuša da ode u lokalnu apoteku i zamoli za antibiotik. Međutim, tamo je naišla na opravdano odbijanje, i uputili su je na ljekara. Prema njenim riječima, najbliža privatna zdravstvena ustanova je čak u Šibeniku koji je od Knina udaljen dobrih 30 do 45 minuta vožnje. Zato je odlučila je da okuša sreću u državnom Zdravstvenom centru Knin. To je, kaže ona, jedini dom zdravlja u Kninu, koji je od nje udaljen nekoliko minuta hoda.

"Odmah sam otišla sa sinom u dom zdravlja, a bolovi u uhu su mu se povećavali, tako da sam se zabrinula. Tako sam zatekla skoro pa praznu čekaonicu u kojoj je bilo svega petoro ljudi", kaže ona.

Majka zamolila sina da je fotografiše, a ono što je on uradio rastopilo srca diljem svijeta

Majka zamolila sina da je fotografiše, a ono što je on uradio rastopilo srca diljem svijeta

Zamolila je ljude da ode kod sestre preko reda da se informiše. Međutim, kada je sestri ispričala šta se desilo i odakle dolazi, da nema ni zdravstveno osiguranje, već samo srbijanski pasoš nastupio je prijatni šok.

"Sestra mi je najljubaznije moguće rekla da ne brinem ništa, i da će odmah otići kod ljekara. Brzo se vratila i rekla da uđem sa dijetetom preko reda, da to neće biti nikakav problem. Ljekar je pregledao mog sina, i to ne samo onako da završi što prije. Baš se posvetio traženju adekvatnog antibiotika. Čak je i na internetu pretraživao koje su najbolje za malu djecu, jer ipak je to opšta praksa, i najviše ima odraslih. Na kraju mi je dao antibiotske kapi sa tačnim uputstvima kako da ih kapam sinu", oduševljeno priča ova Beograđanka.

Dodaje još i da ništa nije platila, i da joj nisu tražili nijedan dokument.

"Eto, to je bio pravi primjer ljudske humanosti, i spremnosti da potpunom neznancu pomognu u nevolji. Zahvalna sam što takvih ljudi i dalje ima, a vjerujem da će ih biti sve više", zaključuje za Blic Marija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije