Poznati meteorolog otkrio kakvo nas vrijeme čeka u augustu: Prvo 38 stepeni, a onda totalni preokret

1
Radiosarajevo.ba
Poznati meteorolog otkrio kakvo nas vrijeme čeka u augustu: Prvo 38 stepeni, a onda totalni preokret
Foto: Bruno Fantulin / Ilustracija / Nevrijeme

Danas će se preko regiona premiještati hladan front donoseći grmljavinske pljuskove, koji će ponegdje biti vrlo jaki te se za kratko vrijeme očekuje i preko 15mm taloga uz pojavu grada i vrlo jakog vjetra, posebno u zoni samog hladnog fronta.

Nestabilnosti će najkasnije stići do samog juga i jugoistoka regiona i tamo će veći dio dana biti vrlo topao, a tamo će one biti i najrjeđe. Današnji maksimum od +23 na sjeverozapadu do oko +33 na jugoistoku regiona, navodi u svojoj prognozi poznati meteorolog iz Srbije Marko Čubrilo.

Hidrometeorološki zavod Srbije izdao je rano u nedjelju, 30. jula, upozorenje za područje Srbije na vremenske nepogode.

Denis Bećirović: "Strateški interes je da se u BiH osigura potpuna sloboda medija"

Denis Bećirović: "Strateški interes je da se u BiH osigura potpuna sloboda medija"

Kako navodi se navodi na sajtu RHMZ Srbije, plјuskovi i grmlјavina koji se prije podne očekuju na sjeveru Vojvodine, a od poslijepodneva i u ostalim krajevima, lokalno će biti praćeni gradom i jakim ili olujnim vjetrom.

Prema vremenskoj prognozi, veća količina padavina (20 do 40 mm, lokalno i više) prognozira se u toku večeri, prije svega u zapadnoj Srbiji, a zatim u Šumadiji i oblasti oko Zapadne i Velike Morave sa tendencijom premeštanja padavinske zone u prvom dijelu noći dalјe na istok i jugoistok.

Važno upozorenje za građane: Očekuje se nevrijeme i jak olujni vjetar u Bosni i Hercegovini

Važno upozorenje za građane: Očekuje se nevrijeme i jak olujni vjetar u Bosni i Hercegovini

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio je mapu nevremena koje je već zahvatilo područje Hrvatske i kreće se ka Srbiji, a kako se nevrjeme kreće iz minuta u minut možete pratiti na linku OVDJE.

Narandžasto upozorenje na jake pljuskove praćene grmljavinom i jakim udarima vjetra izdato je za danas za šire područje Bosne i Hercegovine.

"Nevrijeme će se tokom dana postepeno pomjerati sa zapada preko sjevernih i centralnih područja prema istoku", saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Uz jači pljusak može pasti 15 do 30 litara kiše po metru kvadratnom, a očekuju se udari vjetra od 50 do 70 kilometara na čas.

Stanovništvu se savjetuje da zaštiti sebe i svoju imovinu zbog mogućeg plavljenja i krhotina koje nosi vjetar, te ukazuje na moguće poremećaje u snabdijevanju strujom i vodom.

Kako ističe meteorolog Đorđe Đurić, nevrijeme je zahvatilo i Sloveniju, sada ulazi i u Bosnu i Hercegovinu i Mađarsku i kreće se ka Srbiji. On dodaje da se prognoziraju padavine, lokalno može doći i do pojave grada, ali nije u pitanju ništa alarmantno.

Pogledajte kakva se olujna masa iz Hrvatske seli prema Srbiji: Već zahvatila BiH i Sloveniju

Pogledajte kakva se olujna masa iz Hrvatske seli prema Srbiji: Već zahvatila BiH i Sloveniju

Kako navodi meteorolog Marko Čubrilo, od ponedjeljka do četvrtka bit će umjereno toplo i uglavnom pretežno suho.

Jutarnji minimumi od +15 do +21 stepen Celzijusa, a dnevni maksimumi od +25 do +32 stepena Celzijusa, što je u granicama prosjeka.

Samo se u noći ka srijedi i ponegdje u srijedu sa premiještanjem vrlo slabog, hladnog, fronta ponegdje očekuju grmljavinski pljuskovi i to uglavnom na sjeverozapadu regiona.

"U četvrtak će se jak hladan front približavati Alpima i ispred njega će se preko nas pokrenuti veoma toplo strujanje iz sjeverne Afrike. Kao posljedica toga u četvrtak i petak će maksimumi biti u porastu i trebali bi se kretati od +30 do +38 stepeni Celzijusa. Kako se očekuje da taj hladni front uslovi u sekundarnu cikogenezu oko 5. augusta se računa na jače pogoršanje vremena. U posljednjih 24h modeli više favorizuju sekundarnu ciklogenezu nad sjeverom Italije ili čak sjevernim Jadranom umjesto nad Jonskim morem kao proteklih nekoliko dana", navodi Čubrilo.

DANAS PROLAZNO POGORŠANJE I OSVEŽENJE. ZATIM NAREDNIH DANA UMERENO TOPLO UZ MOGUĆE PLJUSKOVE OKO SREDE. DRUGI DEO...

Posted by Marko Cubrilo on Sunday, July 30, 2023

Od 5. augusta očekuje nas jače pogoršanje uz grmljavinske pljuskove i vremenske nepogode koja će prvo zahvatiti zapadne, jugozapadne i sjeverozapadne predjele regiona kao i sjeverni Jadran i zatim će se širiti dalje na istok.

"Ukoliko zaista dođe do sekundarne ciklogeneze negdje nad sjevernim Jadranom ovo pogoršanje će se osjetnije manifestovati i duž cijelog Jadrana dok će na kopnu uslijediti osjetno osvježenje te bi oko 7. augusta maksimumi moglo biti od samo +14 do +23 stepena Celzijusa. ECMWF simulira i mogućnost vrlo obilnih padavina, ali tu simulaciju za sada ne treba shvatiti ozbiljno jer se sve do sredine sljedeće nedjelje detalji oko moguće sekundarne ciklogeneze neće znati", navodi Marko Čubrilo, koji je zamolio novinare da ne siju paniku i ne prave od svake ljetnje oluje Armagedon.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije