Poznati meteorolog objavio prognozu: "Znam da će mnogi biti frustrirani ovakim razvojem vremena"

1
Radiosarajevo.ba
Poznati meteorolog objavio prognozu: "Znam da će mnogi biti frustrirani ovakim razvojem vremena"
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Od sutra znatno rijeđi i slabiji mrazevi. U noći ka petku prolazna kiša nad većim dijelom regiona, objavio je u novoj prognozi srbijanski meteorolog Marko Ćubrilo.

"Prvih 10-tak dana u februaru, posebno oko 5. februara, izuzetno topli, dok se promjena sinoptika počinje nazirati 10. februara. Mogućnost jačeg zahlađenja i dalje stoji kao opcija, ali ne prije negdje oko 13. februara.

O vremenu za narednog desetak dana nema puno toga da se priča. Sutra ujutro još ponegdje umjeren mraz, dok se poslije podne prvo na sjeveru, a do petka prije podne i nad ostalim predjelima treba očekivati prolazne padavine, snijeg samo ponegdje uglavnom preko 800mnv. Količina će biti vrlo mala, a ponegdje ih i neće biti", kazao je.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Navodi da će maksimumi u petak biti od +2 do +10 stepeni Celzijusa.

"Od vikenda pa sve do oko 10. februara pod uticajem jakog polja anticiklona suho, stabilno i vrlo toplo za ovaj dio godine, posebno do oko 7. februara jutarnji mrazevi će biti rijetki i vrlo slabi, dok će se dnevni maksimumi kretati od +7 do +15, a ponegdje i do oko +17 stepeni Celzijusa. Od 7. februara neznatno svježije ali i dalje relativno toplo.

Oko 10. februara operativni proračuni počinju nazirati bitnu promjenu sinoptike koja bi nas mogla negdje oko 13. februara vratiti u normalan zimski trend uz zahlađenje i padavine ta bi drugi dio mjeseca mogao biti znatno hladniji od prvog uz povratak zime i u nizije. Kako je to jako dalek period podložan je bitnim izmjenama tako da je ovo trenutan signal i ne smije se uzeti kao nešto što je sigurno.

Poznati meteorolog najavio 'februarsko proljeće', a onda veliku promjenu vremena: Objavio datume

Poznati meteorolog najavio 'februarsko proljeće', a onda veliku promjenu vremena: Objavio datume

Znam da će mnogi biti frustrirani ovakim razvojem vremena u prvih desetak dana februara ali vas ljubazno molim da komentare držite u sferi kulturnog, razumnog, razgovora ili će u protivnom biti brisani.

Kao sto sam toliko puta do sada napomenuo……. Svi izneti podaci i procjene su rezultat moje obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite državne prognostičke zavode", naveo je Marko Ćubrilo.

OD SUTRA ZNATNO REĐI I SLABIJI MRAZEVI. U NOĆI KA PETKU PROLAZNA KIŠA NAD VEĆIM DELOM REGIONA. PRVIH 10-TAK DANA U...

Posted by Marko Cubrilo on Wednesday, January 31, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije