Poznati meteorolog objavio prognozu: "Znam da će mnogi biti frustrirani ovakim razvojem vremena"

1
Radiosarajevo.ba
Poznati meteorolog objavio prognozu: "Znam da će mnogi biti frustrirani ovakim razvojem vremena"
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Od sutra znatno rijeđi i slabiji mrazevi. U noći ka petku prolazna kiša nad većim dijelom regiona, objavio je u novoj prognozi srbijanski meteorolog Marko Ćubrilo.

"Prvih 10-tak dana u februaru, posebno oko 5. februara, izuzetno topli, dok se promjena sinoptika počinje nazirati 10. februara. Mogućnost jačeg zahlađenja i dalje stoji kao opcija, ali ne prije negdje oko 13. februara.

O vremenu za narednog desetak dana nema puno toga da se priča. Sutra ujutro još ponegdje umjeren mraz, dok se poslije podne prvo na sjeveru, a do petka prije podne i nad ostalim predjelima treba očekivati prolazne padavine, snijeg samo ponegdje uglavnom preko 800mnv. Količina će biti vrlo mala, a ponegdje ih i neće biti", kazao je.

Forto i Amidžić potpisali sporazum: Spremno osam miliona eura za deminiranje Save

Forto i Amidžić potpisali sporazum: Spremno osam miliona eura za deminiranje Save

Navodi da će maksimumi u petak biti od +2 do +10 stepeni Celzijusa.

"Od vikenda pa sve do oko 10. februara pod uticajem jakog polja anticiklona suho, stabilno i vrlo toplo za ovaj dio godine, posebno do oko 7. februara jutarnji mrazevi će biti rijetki i vrlo slabi, dok će se dnevni maksimumi kretati od +7 do +15, a ponegdje i do oko +17 stepeni Celzijusa. Od 7. februara neznatno svježije ali i dalje relativno toplo.

Oko 10. februara operativni proračuni počinju nazirati bitnu promjenu sinoptike koja bi nas mogla negdje oko 13. februara vratiti u normalan zimski trend uz zahlađenje i padavine ta bi drugi dio mjeseca mogao biti znatno hladniji od prvog uz povratak zime i u nizije. Kako je to jako dalek period podložan je bitnim izmjenama tako da je ovo trenutan signal i ne smije se uzeti kao nešto što je sigurno.

Poznati meteorolog najavio 'februarsko proljeće', a onda veliku promjenu vremena: Objavio datume

Poznati meteorolog najavio 'februarsko proljeće', a onda veliku promjenu vremena: Objavio datume

Znam da će mnogi biti frustrirani ovakim razvojem vremena u prvih desetak dana februara ali vas ljubazno molim da komentare držite u sferi kulturnog, razumnog, razgovora ili će u protivnom biti brisani.

Kao sto sam toliko puta do sada napomenuo……. Svi izneti podaci i procjene su rezultat moje obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite državne prognostičke zavode", naveo je Marko Ćubrilo.

OD SUTRA ZNATNO REĐI I SLABIJI MRAZEVI. U NOĆI KA PETKU PROLAZNA KIŠA NAD VEĆIM DELOM REGIONA. PRVIH 10-TAK DANA U...

Posted by Marko Cubrilo on Wednesday, January 31, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije