Poznati meteorolog objavio prognozu za juli: Stiže nam ljeto koje neće dugo potrajati

2
Radiosarajevo.ba
Poznati meteorolog objavio prognozu za juli: Stiže nam ljeto koje neće dugo potrajati
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Turisti i vrućine u Sarajevu

Marko Čubrilo, poznati meteorolog iz Srbije, čije se prognoze cijene u regionu, pa i Bosni i Hercegovini, u najnovijoj objavi na Facebooku za juli najavio je dolazak afričkog talasa i toplijih dana.

Njegovu objavu na ovoj društvenoj mreži prenosimo u cijelosti:

"U nedjelju, 2. jula, promjenljivo oblačno, a nad središnjim i istočnim predjelima i malo svježije nego u subotu, 1 .jula, uz povremene grmljavinske pljuskove. Znatno češća pojava pljuskova se očekuje nad većim dijelom Srbije (jseverno od Save i Dunava), dijelovima istočne BiH i planinske Crne Gore.

Vučić poslušao Dodika: Sabor srpskog naroda nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vučić poslušao Dodika: Sabor srpskog naroda nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Poslije podne i krajem dana stabilizacija atmosfere. Vjetar će biti umjeren, a u zoni pljuskova povremeno i jak sjeverozapadni. Dnevni maksimum od +22 do +28 stepeni Celzijusa.

Navodi i da će početkom sljedeće sedmice na kratko biti stabilnije i toplije tako da će u utorak lokalno na istoku regiona maksimum biti i oko +31 stepen Celzijusa, ali bi istog dana poslije podne u uvečer uslijedilo pogoršanje vremena uz grmljavinske pljuskove i lokalne vremenske nepogode.

DANAS JAČA DESTABILIZACIJA ATMOSFERE, GRMLJAVINSKI PLJUSKOVI, KIŠA I LOKALNE NEPOGODE. NESTABILNO I SUTRA. ZATIM KRAĆA...

Posted by Marko Cubrilo on Saturday, July 1, 2023

"Od 5. 7. do 8. 7. nestabilno uz česte grmljavinske pljuskove, a bit će moguće i vremenske nepogode. Manje nestabilnosti na zapadu i samom priobalju Jadrana. Vjetar slab do umjeren, sjeverni, a u zoni pljuskova na kratko vrlo jak. Dnevni maksimumi od +23 do +29 stepeni Celzijusa, na jugu oko +32 što je malo ispod prosjeka ili oko njega" napisao je Čubrilo i dodao:

Planirate u julu ići na more u Hrvatsku? Dobro pročitajte prognozu poznatog meteorologa

Planirate u julu ići na more u Hrvatsku? Dobro pročitajte prognozu poznatog meteorologa

"Poslije 8. 7. se računa na jačanje anticiklona uz stabilizaciju i postepeno otopljenje, ali se do oko 12.7. ne računa na jako visoke temperature. Poslije tog datuma ansamble niz ECMWF-a ima signal za moguće jače otopljenje, ali ćemo nešto više o tom mogućem otopljenju znati poslije 7. 7. kada se datum bude polako približio.

Ukoliko bi se i desilo za sada ne djeluje da bi se zadržavalo više od 3-5 dana jer globalni faktori u ovom momentu nisu naklonjeni nekim dugotrajnom periodu vrlo toplog vremena", navodi meteorolog Marko Čubrilo te ističe i da bi početak jula svakako trebalo obilježiti promjenljivo vrijeme bez jako visokih temperatura dok je poslije 12. 7. moguće jače otopljenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije