Poznati meteorolog o nesvakidašnjem ponašanju El Nina: Čekaju nas tri ledena talasa

0
Radiosarajevo.ba
Poznati meteorolog o nesvakidašnjem ponašanju El Nina: Čekaju nas tri ledena talasa
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija / Sarajevo

Zašto je vremenski fenomen El Nino glavni krivac za mnoge vremenske nepogode u svijetu i da li će polarni vrtlog koji se formira iznad Arktika u januaru i februaru donijeti debele minuse i mnogo snijega?

Da li nas čekaju doček Nove godine sa puno snijega i veliki minus za Božić, otkrio je meteorolog Ivan Ristić za Blic, čije su precizne vremenske prognoze veoma cijenjene u regionu, pa i Bosni i Hercegovini.

"Polarni vrtlog je kruženje vazduha oko polova. Kada se pojavi polarni vrtlog, koji je sada na Arktiku, trebalo bi, kad je jači, da zime budu toplije. Aktivira se i afrički anticiklon u tim periodima i zima prođe skoro neprimjećeno, pa tek na zimu bude malo snijega", kaže Ivan Ristić.

Sindikat radnika u BHRTu: 'Problem nije riješen, tražimo da se pronađe sistemsko rješenje'

Sindikat radnika u BHRTu: 'Problem nije riješen, tražimo da se pronađe sistemsko rješenje'

Međutim, sada imamo potpuno nesvakidašnju situaciju...

"El Ninjo se za sada neuobičajeno ponaša. Ove godine se desilo da imamo slabiji polarni vrtlog, koji se pocijepao na tri dijela i ne kruži više oko polova. Jedan je iznad Sjeverne Amerike, jedan je iznad Sibira, a treći, što je najvažniji za nas, je baš iznad sjeverne Evrope", kaže meteorolog Ristić.

Taj polarni vrtlog koji je zahvatio sjevernu Evropu zahvatio je i Balkan...

"Polarni vrtlog je prisutan kod nas i dodatno će da snižava temperaturu. Od četvrtka će biti malo niže temperature, ali će biti prijatnije, jer neće biti vjetra. U petak će biti jugovina prava. Beograd će možda dogurati do 20 stepeni. A na primjer u Sloveniji i Zagrebu bit će oko temperatura oko nule, što nam ukazuje da će doći novo zahlađenje, koje najavljuje da nam je zima već tu", kaže meteorolog Ivan Ristić.

Narednih dana toplije u cijeloj Bosni i Hercegovini, a za vikend promjena vremena i pad temperature

Narednih dana toplije u cijeloj Bosni i Hercegovini, a za vikend promjena vremena i pad temperature

Kako je istakao meteorolog Ristić, ove godine ćemo imati tri ledena talasa.

"U decembru bi trebalo da bude malo toplije vrijeme. Prema nekim dugoročnim prognozama, očekujemo tri hladna talasa. Prvi talas bi bio nakon Nove godine - od Božića do poslije 20. januara i on bi bio najduži. To bi ujedno bio i najhladniji period ove zime. Novi hladni talas bio bi u drugoj dekadi februara, i treći u prvoj dekadi marta", kaže Ivan Ristić.

Kakvo će vrijeme biti u BiH sve do nedjelje saznajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije