Poznati meteorolog najavio šta nas očekuje narednih dana. Majske temperature mnoge će iznenaditi

3
Radiosarajevo.ba
Poznati meteorolog najavio šta nas očekuje narednih dana. Majske temperature mnoge će iznenaditi
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Kiša u Sarajevu / Ilustracija

Od danas će se razvijati ciklon čiji će se centar vrlo sporo iz sjeverne Italije preko Jadrana premještati na sjeveroistok i slijedi period vrlo nestabilnog vremena u kom su moguće vrlo obilne padavine, najavio je srbijanski Marko Čubrilo, meteorolog.

Prema njegovim riječima za vikend će biti malo toplije, ali će biti uslova za lokalne nepogode.

"U srijedu će se preko Alpa premjestiti hladan front koji će u večernjim satima usloviti razvijanje sekundarnog ciklona nad sjevernom Italijom. Kao posljedica toga od sredine dana na jugu, jugozapadu, zapadu, a krajem dana i nad središnjim dijelovima regiona uslijediće jače naoblačenje uz kišu i moguću pojavu pljuskova. U košavskom području jugoistočni vjetar će biti u pojačanju i poslije podne će dostići snagu košave", kaže Čubrilo.

Umrla Fatima, majka lijepe Jasmine, bosanske vile koja je skočila u herojsku smrt

Umrla Fatima, majka lijepe Jasmine, bosanske vile koja je skočila u herojsku smrt

Za četvrtak, prema njegovim proračunima, će se preko regiona premještati prvi od serije frontalnih poremećaja koji će se u sklopu sporo-pokretnog ciklona u jugozapadnoj visinskoj struji preko regiona premještati dalje na severoistok.

"Padavine će tokom dana zahvatiti cijeli region, najkasnije njegov sjeveroistok. U košavskom području jak, a na udare i olujan jugoistočni vjetar. Biće i relativno hladno za ovaj dio godine uz maksimume koji će se uglavnom kretati od +10 do +14 stepeni Celzijusa, a na istoku Srbije samo oko +8 stepeni Celzijusa. Na jugu regiona do oko +18 stepeni Celzijusa", kaže meteorolog.

Od petka pa sve do kraja nedjelje jak ciklon sa centrom nad središnjim Jadranom će u jugozapadnoj vazdušnoj struji slati nestabilan i vlažan vazduh. Preovlađivaće promjenljivo oblačno i vrlo nestabilno uz čestu pojavu kiše i grmljavinskih pljuskova, a kako će za vikend malo otopliti porast energije u atmosferi će omogućiti i pojavu snažnih grmljavinskih pljuskova kao i lokalnih nepogoda sa velikom količinom kiše, olujnim vjetrom i pojavom tuče/grada.

Šta čekam(o): Nova objava Nedima Sladića mnoge će razočarati

Šta čekam(o): Nova objava Nedima Sladića mnoge će razočarati

U košavskom području će u petak jugoistočni vjetar malo oslabiti, ali će zatim ponovo pojačati i u nedjelju bi mogao imati udare i do oko 20m/s. Za vikend maksimumi od +14 do +22,a na istoku Srbije oko +12 stepeni Celzijusa.

U ponedjeljak će biti umjereno toplo ali vrlo nestabilno, dok se u utorak uz kišu i pljuskove očekuje umereno zahlađenje. U ponedeljak će košava oslabiti i prestati i okrenuti na sjeverozapadni vetar, prenosi Blic.

Oko 16. maja maksimalne dnevne temperature će biti od +14 do +19 stepeni Celzijusa što je i dalje ispod prosjeka za taj dio godine.

I Nedim Sladić dao prognozu za narednih 15 dana: "Ne izgleda dobro, ljudi..."

I Nedim Sladić dao prognozu za narednih 15 dana: "Ne izgleda dobro, ljudi..."

Proračuni i modeli za količine padavina daje jako visoke padavinske totale i moguće je da u narednih sedam dana veliki dio regiona akumulira i preko 80 posto prosječne sume padavina za maj.

"Sa tako visokim akumulacijama bi moglo biti problema sa pojavom bujičnih tokova, prije svega u zoni jakih pljuskova, ali detaljnija analiza će biti moguća kada proračuni akumulacije budu još pouzdaniji. Neko jače otopljenje uz stabilizaciju atmosfere za sada nije izvjesno", zaključuje Čubrilo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije