Beograd / Poznata srbijanska historičarka užasnuta filmom "Dara iz Jasenovca"

24. 02. 2021. u 22:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

"Dara iz Jasenovca" je banalan i bukvalan film.

Načinom na koji je prikazao ubistva banalizovao je zlo i sveo ga na lično raspoloženje ustaških zlikovaca i sadista, izjavila je za portal Nova.rs Dubravka Stojanović, historičarka i profesorica na Filozofskom fakultetu.

"Govorom Maksa Luburića ili časne sestre u filmu je, kao, trebalo objasniti ustašku ideologiju, ali i to je užasno površno", smatra Stojanović nakon što je odgledala film Predraga Gage Antonijevića.

Ona iznosi stav da se “zlo mora izraziti mnogo jačim umjetničkim formama” i dodaje:

"Zato se cijeli ovaj film ne može usporediti ni sa samo jednom Zafranovićevom scenom ustaškog klanja u autobusu koja vas obilježi i nauči što je fašističko zlo za cijeli život", rekla je Stojanović.

Historičarka podsjeća i na buru koja je od početka pratila ovaj film.

"Film je propaganda u načinu na koji je finansiran, načinu na koji je izabran za srpskog kandidata za nagradu Oscar i emitiran prije kino premijere na RTS-u. Sve su to skandali. A sada čujemo i vidimo i da je scenario za film plagijat pisca i scenarista Arsena Diklića", kazala je profesorica.

Profesorica Stojanović navodi i da je Antonijevićevo ostvarenje “povijesno selektivno”, što ovako obrazlaže:

"Osim jedne žene i male grupe Roma film ne prikazuje da su, pored Srba, u Jasenovcu masovno ubijeni Židovi, Romi i Hrvati antifašisti. Time je film na tragu propagandnih partizanskih filmova koji su kao žrtve prikazivali samo partizanske borce, a ne i civile. Selekcija žrtava je ne samo ružna i falsifikat historije, nego je i opasna igra s historijom", zaključila je Dubravka Stojanović.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (8)