Beograd / Poziv na nasilje prema drugim nacijama: Poruke mržnje u dvorištu osnovne škole

17. 09. 2019. u 20:08:00 Radio Slobodna Evropa

Shares: 32

Grafiti sa porukama mržnje koji pozivaju na nasilje prema pripadnicima drugih nacija - Hrvatima, Albancima i Turcima - već deset dana stoje ispisani na zidovima u dvorištu Osnovne škole 'Filip Kljajić' u Beogradu, u Opštini Čukarica. Nastavu u toj školi pohađa oko hiljadu đaka uzrasta od 7 do 15 godina.

Direktor škole Aleksandar Đukić za Radio Slobodna Evropa (RSE) objašnjava da su grafiti nastali tokom vikenda i da je škola je odmah po saznanju o tome obavijestila policiju.

"Dolazila je policija, izvršen je uviđaj i napravljena je službena bilješka", navodi Đukić i dodaje da su se slični incidenti dešavali i ranije, ali da je sada situacija mnogo ozbiljnija, imajući u vidu sadržaj grafita.

skola_BG_01.jpg - undefined

Foto: RSE

U dvorištu škole u kom su ispisani grafiti smješteni su sportski tereni na kojima se odvijaju časovi fizičkog vaspitanja.

Đukić dodaje da to još nije učinjeno, jer je riječ o velikoj površini i značajnim finansijskim sredstvima koje je potrebno izdvojiti za tu namjenu, ali i da je sa đačkim parlamentom dogovoreno da se u narednom periodu organizuje akcija, tokom koje će sami učenici škole oslikavati zidove dvorišta i tim crtežima prekriti nacionalističke poruke.

"Prethodni incident se dogodio prije nekih 6-7 mjeseci, uglavnom su bili navijački grafiti u pitanju, koje smo mi sanirali u roku od tri dana, a sada je ovo zaista radikalno. U pitanju su ozbiljne, nacionalističke poruke kojima, naravno, nije mjesto tu i djeca to ne treba da gledaju", objašnjava direktor škole.

"Grafiti su nastali u petak, 6. septembra, to je bilo veče ili noć, vidjeli smo ih u ponedjeljak kada smo došli u školu. Tako da ćemo mi tražiti odštetni zahtjev od Ministarstva unutrašnjih poslova Čukarica", navodi Đukić i kaže da će škola u najbržem mogućem roku prekrečiti sporne grafite.

skola_BG_02.jpg - undefined

Foto: RSE

Osnovni problem, prema njegovim riječima, jeste to što je na zahtjev beogradske opštine Čukarica, dvorište škole otvoreno u večernjim satima kada nema nastave i tokom vikenda, tako da pristup školskom dvorištu može imati bilo ko.

"Školsko dvorište je na zahtjev opštine prije dvije ili tri godine otvoreno za djecu u terminima kada nema nastave, a to su vikendi i večernji sati kad se nastava završi. I to je jedan od osnovnih razloga zbog čega se ovo desilo, tako da je Školski odbor na sastanku u petak, 13. septembra donio mjeru, odnosno odluku da se školski tereni, odnosno škola, zaključava vikendom. Nadam se da ćemo na taj način bar u nekoj meri preduprijediti ovakva dešavanja“, kaže Đukić.

Zgrada Osnovne škole 'Filip Kljajić' ima instaliran video nadzor, međutim, sportski tereni na čijim su zidovima ispisani grafiti nisu pokriveni kamerama.

NEMA KOMENTARA