Poziv na nasilje prema drugim nacijama: Poruke mržnje u dvorištu osnovne škole

Radio Slobodna Evropa
Poziv na nasilje prema drugim nacijama: Poruke mržnje u dvorištu osnovne škole

Grafiti sa porukama mržnje koji pozivaju na nasilje prema pripadnicima drugih nacija - Hrvatima, Albancima i Turcima - već deset dana stoje ispisani na zidovima u dvorištu Osnovne škole 'Filip Kljajić' u Beogradu, u Opštini Čukarica. Nastavu u toj školi pohađa oko hiljadu đaka uzrasta od 7 do 15 godina.

Direktor škole Aleksandar Đukić za Radio Slobodna Evropa (RSE) objašnjava da su grafiti nastali tokom vikenda i da je škola je odmah po saznanju o tome obavijestila policiju.

"Dolazila je policija, izvršen je uviđaj i napravljena je službena bilješka", navodi Đukić i dodaje da su se slični incidenti dešavali i ranije, ali da je sada situacija mnogo ozbiljnija, imajući u vidu sadržaj grafita.

skola_BG_01.jpg - undefined

Foto: RSE

U dvorištu škole u kom su ispisani grafiti smješteni su sportski tereni na kojima se odvijaju časovi fizičkog vaspitanja.

Đukić dodaje da to još nije učinjeno, jer je riječ o velikoj površini i značajnim finansijskim sredstvima koje je potrebno izdvojiti za tu namjenu, ali i da je sa đačkim parlamentom dogovoreno da se u narednom periodu organizuje akcija, tokom koje će sami učenici škole oslikavati zidove dvorišta i tim crtežima prekriti nacionalističke poruke.

"Prethodni incident se dogodio prije nekih 6-7 mjeseci, uglavnom su bili navijački grafiti u pitanju, koje smo mi sanirali u roku od tri dana, a sada je ovo zaista radikalno. U pitanju su ozbiljne, nacionalističke poruke kojima, naravno, nije mjesto tu i djeca to ne treba da gledaju", objašnjava direktor škole.

"Grafiti su nastali u petak, 6. septembra, to je bilo veče ili noć, vidjeli smo ih u ponedjeljak kada smo došli u školu. Tako da ćemo mi tražiti odštetni zahtjev od Ministarstva unutrašnjih poslova Čukarica", navodi Đukić i kaže da će škola u najbržem mogućem roku prekrečiti sporne grafite.

skola_BG_02.jpg - undefined

Foto: RSE

Osnovni problem, prema njegovim riječima, jeste to što je na zahtjev beogradske opštine Čukarica, dvorište škole otvoreno u večernjim satima kada nema nastave i tokom vikenda, tako da pristup školskom dvorištu može imati bilo ko.

"Školsko dvorište je na zahtjev opštine prije dvije ili tri godine otvoreno za djecu u terminima kada nema nastave, a to su vikendi i večernji sati kad se nastava završi. I to je jedan od osnovnih razloga zbog čega se ovo desilo, tako da je Školski odbor na sastanku u petak, 13. septembra donio mjeru, odnosno odluku da se školski tereni, odnosno škola, zaključava vikendom. Nadam se da ćemo na taj način bar u nekoj meri preduprijediti ovakva dešavanja“, kaže Đukić.

Zgrada Osnovne škole 'Filip Kljajić' ima instaliran video nadzor, međutim, sportski tereni na čijim su zidovima ispisani grafiti nisu pokriveni kamerama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije