Potpredsjednik SAD-a stiže u Beograd i Prištinu

Fena
Potpredsjednik SAD-a stiže u Beograd i Prištinu
Biography.com / Joe Biden
Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden u utorak stiže u službenu posjetu glavnom gradu Srbije Beogradu.

Navečer će posjetiti Prištinu i tom oproštajnom balkanskom turnejom želi pokazati interes SAD-a da zadrži utjecaj u regiji, najavljuju u ponedjeljak beogradski mediji.

Bidenu će, kako je priopćeno iz vlade Srbije, domaćin biti premijer Aleksandar Vučić, a u zračnoj luci Nikola Tesla dočekat će ga prvi potpredsjednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić.

U Beogradu će američki potpredsjednik razgovarati u četiri oka s premijerom Vučićem, a zatim i s predsjednikom Tomislavom Nikolićem, a poslije sastanka s premijerom predviđena je zajednička tiskovna konferencija.

Bidenov posjet Beogradu prate iznimne mjere osiguranja pa će tokom prolaska kolone američkog izaslanstva biti obustavljen saobraćaj, a koridor kojim će se kretati bit će tokom cijelog dana isključen za sav ostali saobraćaj, uključujući sve okolne ulice.

Biden u utorak navečer putuje na Kosovo gdje ga očekuju susreti s predsjednikom Hashimom Thacijem i premijerom Isom Mustafom.

Službeni Beograd očekuje da će Biden u Prištini tražiti od kosovskih vođa da provedu sporazum o normalizaciji odnosa, postignut pod pokroviteljstvom Europske unije 19. aprila 2013. u Bruxellesu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije