Postignut kompromis: Prekida se najduži štrajk prosvjetnih radnika u Hrvatskoj

Anadolija
Postignut kompromis: Prekida se najduži štrajk prosvjetnih radnika u Hrvatskoj

Hrvatski premijer Andrej Plenković i predstavnici sindikata školstva nakon sastanka u Banskim dvorima izvijestili su kako se štrajk zaposlenih u osnovnim i srednjim školama završava sutra, nakon 36 dana najdužeg štrajka u školstvu u Republici Hrvatskoj.

Od sutra ujutro nastava i sve službe u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj počinju raditi u uobičajenom režimu, nakon 36 dana štrajka.

"Ovo što je danas na stolu je kompromis da dođe do kraja štrajka, da nastavnici rade od sutra i da se stvar vrati u uobičajeno funkcioniranje obrazovnog sustava", rekao je hrvatski premijer.

Vlada i sindikati školstva dogovorili su od 1. decembra plaću zaposlenih u školstvu kroz povećanje koeficijenta povećati za 3 posto, a s početkom juna 2020. plaća će biti povećana za 1 posto, dok će dodatnih 2 posto biti isplaćeno od 1. januara 2021. godine.

Povećat će se božićnica i regres s 1.250 (170 eura) na 1.500 kn (200 eura), kao i dodatak na djecu s 500 na 600 kuna (67 na 81 euro).

"Želimo usvojiti akcijski plan protiv nasilja u školama te riješiti pitanje anonimnih prijava koje izazivaju negodovanje i probleme za nastavnike u obrazovnom sustavu", poručio je hrvatski premijer.

Plenković je naglasio kako Vlada zbog stanja proračuna nije bila u stanju omogućiti povećanje koeficijenta za 6,11 posto s početkom septembra i time prekinuti štrajk te kako je ovo rješenje kompromisno i održivo.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjeg školstva Branimir Mihalinec je najavio kako će koeficijent u konačnici biti povišen za 13 mjeseci, odnosno za traženih 6,11 posto. Ocijenio je kako je borba protiv nasilja jako važna za zaposlene u školama te kako je štrajk dijelom bio motiviran upravo uvjetima rada.

"Od sutra je štrajk zaustavljen i svi se vraćaju na svoje poslove odrađivati svoj posao", poručio je Mihalinec.

Štrajk zaposlenih u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj započeo je 10. oktobra, u početku cirkularno, po županijama, a posljednjih tjedana na snazi je bio opći štrajk u svim školama. Ukupno su učitelji, nastavnici i profesori štrajkali 36 dana, tražeći povećanje koeficijenta složenosti posla za 6,11 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije