Posrnuli fitnes trener i pobjednik Supertalenta počinio seriju pljački u bh. komšiluku

2
Radiosarajevo.ba
Posrnuli fitnes trener i pobjednik Supertalenta počinio seriju pljački u bh. komšiluku
Foto: TV Nova S / Petar Bruno Basić

Petar Bruno Basić (31), posrnuli fitness trener i nekadašnji pobjednik "Supertalenta", već mjesec nalazi se iza rešetaka remetinečkog zatvora u Hrvatskoj zbog serije razbojništava u zlatarnice koje je "odradio" s francuskom kapicom na glavi, a zagrebački kriminalisti uspjeli su ga povezati s još osam krivičnih djela.

Policijski dosje podebljali su mu s osam razbojništava od kojih je jedno ostalo na pokušaju.

"Daljnjim kriminalističkim istraživanjem policajci su potvrdili svoju sumnju kako je osumnjičeni 31-godišnjak od 20. januara do 14. aprila 2023. godine, najčešće u noćnim satima na području Zagreba te jednom u Zaprešiću, nad zaposlenicima činio razbojništva kako bi se domogao novca. Sumnja se da je u pet navrata došao do restorana brze hrane, od toga jednom u Riječkoj ulici, na Ljubljanskoj aveniji, Rudeškoj cesti te dva puta u Ulici 1. pile, gdje je maskiran potkapom došao do prozora te uz prijetnju pištoljem zaposlenicima otuđivao novac. U jednom navratu u jednom od restorana nije uspio u svome naumu da se domogne novca", otkrivaju iz PU zagrebačke.

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

Dodaju i kako su ga povezali s razbojništvom od kraja januara na benzinskoj pumpi u Ulici SR Njemačke, a nakon sedam dana i u poslovnici za otkup plemenitih metala u Ulici Pavla Šubića gdje je, uz prijetnju pištoljem, počinio razbojništvo nad zaposlenicima kako bi ukrao novac.

"Tu nije bio kraj njegovom protupravnom ponašanju. U Zaprešiću, u Tržnoj ulici, došao je u mjenjačnicu gdje je na već uhodan način, prijeteći pištoljem, zaposlenici otuđio novac. Ukupna materijalna šteta počinjena ovim krivičnim djelima iznosi oko 23.000 eura", zaključila je policija koja je kroz istraživanje otkrila da je Basić marljivim radom s druge strane zakona pričinio štetu od više od 143.000 eura.

Podsjetimo, ranije otkrivena razbojništva u zagrebačke zlatarnice odradio je prema istom scenariju i u sličnom outfitu. Unatoč nesnosnim vrućinama, nosio je košulje dugih rukava, valjda kako bi prikrio tetovaže koje ima na rukama. Na glavi je uvijek nosio francuske kapice različitih boja, a lice je "štitio" dioptrijskim naočalama. Ukradeno zlato uglavnom je prodavao, a dio možda i poklonio. U svojim lopovskim aktivnostima pričinio je 140.715 eura štete, a za koliki će tačno iznos odmah biti obeštećeni zlatari, bit će poznato po dovršetku vještačenja.

Kako smo već pisali, na jednoj od snimaka videonadzora vidi se kako početkom jula dolazi bijelim Citroen Jumperom do trgovačkog centra. Uzima velika transportna kolica za kupnju te na njih, u maniri poštenog kupca, stavlja veći vrtni bazen, dvije ležaljke, roštilj, dvije stolice, suncobran te prijenosnu klimu. I umjesto da se zaustavi na blagajni i plati 2.254 eura koliko sva ta roba vrijedi, Basić je samo ležerno produžio iz trgovine van bez plaćanja. Stvari je potom ukrcao u vozilo kojim se dovezao te sve otpremio kod partneričine majke, navodno kao znak darežljivosti, poštovanja..., prenosi Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije