Poslanička grupa iz Sandžaka traži da Srbija prizna genocid!

4
Radiosarajevo.ba
Poslanička grupa iz Sandžaka traži da Srbija prizna genocid!
Foto: Tanjug / Oksana Toskić / Skupština Srbije

Poslanička grupa Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka, predala je danas Skupštini Srbije "Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici" koji bi, prema riječima Enisa Imamovića, trebalo da se razmatra po hitnom postupku.

"Nakon jučerašnje pravosnažne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću i ranijih presuda Radovanu Karadžiću i drugim zločincima, članovima ujedinjenog, udruženog zločinačkog poduhvata, stekli su se svi uslovi da se u parlamentu po hitnom postupku usvoji rezolucija o genocide u Srebrenici", rekao je Imamović na konferenciji za novinare, prenosi Tanjug.

Imamović je ranije rekao da pravosnažna presuda Ratku Mladiću predstavlja djelimično zadovoljenje pravde.

"Imajući u vidu da je još jednom potvrđeno sprovođenje genocida nad Bošnjacima, postojanje udruženog zločinačkog poduhvata te da se svi ciljevi tog UZP-a, danas nekažnjeno veličaju od strane političkih predstavnika srpskog naroda i pojedinaca, očigledno je da civilizirani svijet ima ogroman dug prema bošnjačkom narodu, pa i Bosni i Hercegovini", dodao je Imamović.

Sporo sprovođenje pravde za genocid nad Bošnjacima otvorilo je prostor za sve glasnije negiranje pa čak i veličanje genocida u Srebrenici i njegovih počinioca i to počev od strane nosioca najviših državnih funkcija Srbije pa sve do pojedinaca, konstatirao je Imamović, prenijela je Anadolija.

"Sve to je dovelo do ponovnog rađanja i širenja zločinačke svijeesti da se interesi jednog naroda i jedne države mogu ostvarivati genocidom, etničkim čišćenjem i drugih ratnih zločina nad Bošnjacima. Nakon što su potvrđene sve presude Haškog tribunala svako dalje negiranje i veličanje genocida nad Bošnjacima, te negiranje pravosnažnih presuda od strane političkih predstavnika srpskog naroda i državnog rukovodstva Srbije zapravo predstavlja njegovu najveću kolektivizaciju. Dakle, od danas je odgovornost na svim političkim predstavnicima srpskog naroda da se svojim ponašanjem i djelovanjem opredijele da li je u Hagu presuđeno pojedincima ili čitavom srpskom narodu", rekao je narodni poslanik SDA Sandžaka u Skupštini Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije