Posjetioci hrvatskih plaža uputili žalbe: 'Ako naiđete na ovakav prizor, ovo su vaša prava'

2
Radiosarajevo.ba
Posjetioci hrvatskih plaža uputili žalbe: 'Ako naiđete na ovakav prizor, ovo su vaša prava'
Foto: Joško Jaković / Plaža Kašjuni u Hrvatskoj

Sve više građana ovih dana skreće pažnju na 'poplavu' praznih ležaljki na plažama diljem hrvatske obale. Doslovno zauzimaju ogroman prostor, nerijetko i veći postotak plaže, pa se građani s razlogom pitaju: istjeruje li ih neko s plaža ako ne plate ležaljku? Evo i odgovora na to pitanje.

Pa idemo redom...

Što znači "opće dobro"?

"Morska obala je izvan svakog vlasničkog režima i svako od nas je apsolutno slobodno može koristiti u uobičajene svrhe",  kaže izv. prof. dr. sc. Goran Vojković, jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za pomorsko dobro.

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

To znači da je to dobro slobodno na upotrebu svima – dakle slobodno možete koristiti plaže za šetnju, sunčanje, kupanje… No, što ako želimo koristiti plažu više od uobičajenog? E, za to je potrebna koncesija, piše Morski.hr.

Može li neko imati koncesiju na plažu i tu plažu imati za isključivu upotrebu svog kampa ili hotela (ili naplaćivati ulaz)? Može, ali takva se koncesija mora nalaziti u javnom registru koji je dostupan OVDJE. Sve u svemu, u Hrvatskoj nema puno takvih koncesija za plaže.

"Ukoliko neko tvrdi da ima koncesiju i da može isključivo koristiti neki dio obale, za to treba imati dokaz i posebno rješenje. Taj dokaz možete provjeriti preko mobitela u registru koncesija. Još jednom treba naglasiti da je takvih koncesija vrlo malo jer su čak i plaže ispred hotela s pet zvjezdica obično javne plaže", kaže prof. dr. Vojković.

Ako ste mislili da cijene divljaju, niste još sve vidjeli: Pogledajte račun iz kafića na Korčuli

Ako ste mislili da cijene divljaju, niste još sve vidjeli: Pogledajte račun iz kafića na Korčuli

Niko nema pravo da vas otjera s plaže

I tu sad dolazimo do bitnog za ovu temu. Osim koncesija, postoje koncesijska odobrenja, koja moraju imati oni koji iznajmljuju rekvizite za plažu, poput ležaljki i suncobrana. Međutim, za razliku od koncesija, dobitnici koncesijskih odobrenja nipošto vam ne smiju, niti mogu isključiti niti ograničiti opću upotrebu pomorskog dobra.

Drugim riječima, niko vama ne može zabraniti da nosite svoju ležaljku ili se buniti što ne želite njihovu ležaljku. Njihova usluga je ponuditi vam ležaljku ili suncobran, ako na to imaju koncesijsko odobrenje, no nemaju se pravo žaliti ako vi njihovu uslugu ne želite ili pak nosite sa sobom svoju ležaljku ili suncobran.

Ako od praznih ležaljki nemate mjesta za svoj peškir, ležaljku ili želju da se igrate s djecom u pijesku, slobodno nositelju koncesijskog odobrenja pomozite posložiti prazne ležaljke koje je ostavio na općem pomorskom dobru, na jedno mjesto, kako drugima ne bi smetale.

Žena ostala zatečena prizorom na hrvatskoj plaži: Pogledajte šta 'pluta' u moru

Žena ostala zatečena prizorom na hrvatskoj plaži: Pogledajte šta 'pluta' u moru

Rekviziti moraju biti složeni u skladišnom prostoru do iznajmljivanja

Da onaj, ko ima koncesijsko odobrenje ne smije postaviti ležaljke duž cijele plaže kako bi vas natjerao da platite korištenje, reguliraju i posebni propisi, poput Pravilnika oprivrednom korištenju, korištenju ili gradnji građevina i posebnoj upotrebi pomorskog dobra na području Splitsko-dalmatinske županije.

Prema članku 13. ovog dokumenta, plažni rekviziti (suncobrani, ležaljke, kabine, uređaji za pohranu osobnih predmeta i sl.) moraju biti unificirani te kvalitetom, stanjem, namjenom i izgledom odgovarati standardima za uređene plaže i ne smiju ugrožavaju korisnike, a sve u skladu s odlukom nadležne jedinice lokalne samouprave.

Količina rekvizita koja se iznajmljuje, kao i konkretan prostor na kojem se rekviziti iznajmljuju određeni su ugovorom o koncesiji, a postavljeni prema Planu korištenja te u svakom slučaju ne smiju ometati korištenje plaže kao općeg dobra, nego moraju biti uredno sklopljeni i složeni na za to određenom skladišnom mjestu, sve do početka zahtjeva za korištenje istih od strane gostiju.

Prazne lježaljke na poznatoj plaži u Hrvatskoj: "Ima gostiju, ali cijena..."

Prazne lježaljke na poznatoj plaži u Hrvatskoj: "Ima gostiju, ali cijena..."

Postoji i kvaka koju neki i koriste

Nedavno je objavljen članak o praznim ležaljkama na splitskoj plaži Kašjuni, gdje se čitatelj požalio da su kupači doslovno stjerani uz krajnji dio plaže, ukoliko ne žele platiti korištenje ležaljke koja košta kao nečija dnevnica.

No, ovdje se čini kako se vlasnik koncesijskog odobrenja poslužio kvakom u gore navedenom Pravilniku i kupio opremu koja se "ne može sklopiti". Naime, u dokumentu baš stoji iznimka, ako se plažni rekviziti ne mogu sklopiti na jednom mjestu, uz prijedlog Povjerenstva za praćenje izvršavanja odluka i ugovora o koncesiji na pomorskom dobru Splitsko-dalmatinske županije, moguće je iste rasporediti po plaži. Tako je, kako vidimo i na priloženim fotografijama, i napravio.

Zanimljiv znak u blizini hrvatske plaže: Pogledajte šta su poručili posjetiocima

Zanimljiv znak u blizini hrvatske plaže: Pogledajte šta su poručili posjetiocima

No, ni ovom kvakom se ne može bjesomučno koristiti, jer Pravilnik nalaže da te iste ležaljke moraju biti posložene u redove s ostavljenim koridorom za nesmetani pristup i boravak uz more i između samih redova (duljina ležaljke) te za prolaz između svake ležaljke (širina ležaljke) svim korisnicima plaže.

Ukupan prostor ne smije prelaziti više od 30% kopnene površine koncesije koja se odnosi na plažu (šljunak, pijesak, beton i sl.), uključivo i sa prostorom za koridore i prolaze između raspoređenih plažnih rekvizita, a što će se pokazati (brojčano i grafički) kroz Plan korištenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije