Poruke iz džamije u Zagrebu: Neodgovorno je odbiti cijepiti se i ugroziti sebe i druge

1
Radiosarajevo.ba
Poruke iz džamije u Zagrebu: Neodgovorno je odbiti cijepiti se i ugroziti sebe i druge
Foto: AA / Bajram-namaz u Zagrebu

Kurban-bajramski namaz u Zagrebačkoj džamiji klanjan je u džamijskim prostorijama, ali većina vjernika smjestila se zbog epidemioloških mjera u džamijskom dvorištu, javlja Anadolu Agency (AA).

Molitvu je u Zagrebačkoj džamiji predvodio imam hafiz Aziz ef. Alili, a vjernicima je pročitana kurban-bajramska hutba muftije Aziza ef. Hasanovića koji je ukazao na važnost simbolike žrtve kurbana u jačanju spremnosti na žrtvu i odricanje te međuljudskih i međususjedskih odnosa.

„Vjernička misija na ovome svijetu jeste pomagati ljudima, onim koji su u potrebi. Kurban najdirektnije razvija taj osjećaj žrtve za drugoga”, poručio je u hutbi muftija Hasanović.

Muftija je ukazao na činjenicu da hadž drugu godinu zaredom zbog pandemije može obavljati samo određeni broj vjernika.

"Prednost je data zdravlju u odnosu na hadžijski ibadet jer je zdravlje ljudi preče od hadžijskog ibadeta. Tako razumijevamo i islam gdje je čovjek, njegov integritet i zdravlje u središtu pozornosti", poručio je muftija.

Pozvao je vjernike da se solidariziraju s 11 posto svjetskog stanovništva koje trpi glad, s onima koji su pogođeni gubitkom imovine u nedavnim poplavama u Europi te s obiteljima nastradalih.

"Neodgovorno je odbiti cijepiti se i ugroziti sebe i druge, ali i ugroziti normalno funkcioniranje zajednice i društva, kao što je neodgovorno ignorirati apele struke za očuvanje okoliša koje direktno utječe na klimatske promjene. Znanost i struku treba cijeniti i poštovati", poručio je muftija Hasanović.

Podsjetio je vjernike da se u Hrvatskoj uskoro provodi popis stanovništva te ih pozvao da se odazovu i doprinesu punini identiteta.

Kurban-bajramski namaz iz Zagrebačke džamije uživo je emitiran na stranicama Islamske zajednice. Centralni Kurban-bajramski namaz klanjan je u Riječkoj džamiji, a molitvu je, uz izravan prijenos putem Hrvatske radiotelevizije predvodio muftija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz ef. Hasanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije