Poplavljeni vrtići, izlivena kanalizacija: Beograd i dalje pod vodom

Radiosarajevo.ba
Poplavljeni vrtići, izlivena kanalizacija: Beograd i dalje pod vodom
Foto: Twitter / Potop u Beogradu

Beograd se još oporavlja od velikog potopa koji je sinoć zadesio glavni grad Srbije, a najteža situacija je na lijevoj obali Dunava, Borči, Ovči, Krnjači i drugim okolnim naseljima, prije svega jer u ovom dijelu grada kanalizacija postoji na svega 15 posto teritorije. Mnogi vrtići su zatvoreni jer su poplavljeni, a tramvaji ne idu do Novog Beograda.

“Na lijevoj obali Dunava je za oko 45 minuta palo 100 litara vode po metru kvadratnom što su jednomjesečne padavine, a za posljednja tri dana ovde je palo skoro 170 litara vode po metru kvadratnom. Kolika je to količina padavina vidi se kada se uporedi sa poplavama u Obrenovcu 2014. godine kada je palo 185 litara”, rekao je zamjenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je dodao da u ovom trenutku crpne stanice rade, na terenu su ekipe „Beogradvode” kao i mehanizacija Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.


“Kada se završi sa ispumpavanjem vode nastupiće Zavod za javno zdravlje i Zavod za biocide i medicinsku ekologiju koji će ispitati u kakvom se stanju nalazi zemljište s obzirom da su se izlile mnoge septičke jame”, rekao je Vesić.


On je objelodanio da je poplavljeno 20 obdaništa, kao i da je više od 6.000 domaćinstava bilo bez struje. Mališani iz ovih obdaništa će danas biti raspoređeni u druge vrtiće se objekti ne saniraju.
Kako je Vesić istakao, u čitavom Beogradu voda se polako povlači, a problema ima u Zemunu i Novom Beogradu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije