Pompeo stigao u Sloveniju, susreo se s Janezom Janšom

Anadolija
Pompeo stigao u Sloveniju, susreo se s Janezom Janšom
Foto: Anadolija / Sastanak Pompea i Janše

Američki državni sekretar Mike Pompeo tokom današnje posjete Republici Sloveniji, na Bledu se susreo sa slovenskim premijerom Janezon Janšom i slovenskim ministrom vanjskih poslova Anžeom Logarom, javlja Anadolu Agency (AA)

Nakon susreta sa američkim državnim sekretarom Pompeom slovenski premijer Janez Janša rekao je da se za vrijeme hladnog rata vjerovalo da je najveća opasnost nuklearni sukob i uništenje planete.

"Danas postoji još složenija prijetnja, naime kombinirana upotreba cyber i biološkog oružja, elektromagnetski udari i upotreba konvencionalnih vojski", naveo je Janša.

On je istakao da postoje mnoge mogućnosti za daljnje jačanje trgovine i ulaganja sa SAD-om.

"Slovenija ima dosta dobrih kompanija iz oblasti IT-ja koje također mogu sudjelovati u daljnjem razvoju tehnologija povezanih sa sadržajem, a koje smo danas potpisali u zajedničkoj izjavi o 5G", naveo je Janša.

Istakao je da je posljednjih mjeseci Slovenija napravila određene korake na osnovu kojih će učiniti sve ono što su vlade obećale od 2014. godine "u pogledu ispunjavanja naših obaveza".

U vrijeme kada je svijet još uvijek suočen s pandemijom COVID-19, američki državni sekretar Mike Pompeo govorio je o iskustvu Slovenije i SAD-a u borbi protiv ove bolesti.

"Mi Slovenci smo stoga zahvalni Sjedinjenim Američkim Državama na dvostrukoj odbrani i spašavanju našeg starog kontinenta u prošlom stoljeću, prvo protiv opasnosti strahota nacizma, a zatim i protiv tiranije komunizma", naveo je Janša.

Inače, nešto ranije, slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar i američki državni sekretar Pompeo potpisali su zajedničku izjavu Slovenije i SAD-a o sigurnosti mreža 5G.

"Slovenija i Sjedinjene Američke Države slažu se da uspostava dinamičnog i elastičnog 5G ekosistema zahtijeva temeljitu procjenu dobavljača i lanaca opskrbe i strogo pridržavanje načela vladavine zakona, sigurnosnog okruženja, etičke prakse i poštivanja dobavljača sigurnosnim standardima i najboljim praksama", stoji u dokumentu.

Izjava, kako se navodi, pokazuje koliko dvije zemlje pridaju značaj ispunjenju obveza koje su čelnici država i vlada NATO-a preuzeli u Londonskoj deklaraciji iz decembra 2019. i obavezali se da će osigurati sigurnost međusobne komunikacije, uključujući 5G tehnologiju, koja se mora temeljiti na sigurnim i otpornim sistemima.

Potpisivanje zajedničke izjave također je, naglašeno je, u skladu s trenutnim naporima unutar Europske unije.

Današnji potpis, naglašava se iz Ministarstva vanjskih poslova Slovenije, potvrda je slovenačkih napora za jačanje cyber sigurnosti zemlje posljednjih godina.

Cyber sigurnost istaknuta je u Rezoluciji o strategiji nacionalne sigurnosti (2019), a spominje se i u Bijeloj knjizi o odbrani objavljenoj u januaru 2020. godine. U toku je i završna faza integracije Slovenije u NATO Centar izvrsnosti za cyber odbranu u Talinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije