Poljski ambasador tvrdi: “Putin želi da Hrvatska i Poljska izađu iz NATO-a”

8
Radiosarajevo.ba
Poljski ambasador tvrdi: “Putin želi da Hrvatska i Poljska izađu iz NATO-a”
Foto: Radiosarajevo.ba / Andrzej Jasinowski o NATO-u i Dodiku

Andrzej Jasinowski, poljski ambasador u Hrvatskoj, komentirajući situaciju u Ukrajini, poručio je da je Poljska znala da će se rat dogoditi te je na to upozorila zapadne partnere već u novembru prošle godine.

“Zato su još u novembru naš premijer i predsjednik putovali diljem Europe kako bi informirali da je Rusija spremna za rat. Vrlo detaljne informacije dali smo i hrvatskim i drugim vlastima. Različito je imati informacije i vjerovati u njih. Htio sam da svi u EU i NATO-u znaju što će se dogoditi. Mnogi su bili skeptični. Govorili su nam da se mi Poljaci bojimo Rusa, ali da Putin neće riskirati i ući u rat. Mislim da je zapadni svijet napravio veliku pogrešku. Oni ne mogu pratiti način razmišljanja Putina jer je on potpuno različit od našega”, rekao je Jasinowski, piše N1.

Podsjetio je da je Vladimir Putin više puta službeno objavio da je raspad SSSR-a pogreška i da želi učiniti Rusiju većom i snažnijom.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

“Kako onda možemo biti iznenađeni ovime što se dogodilo. On je rekao i da želi podijeliti svijet na tzv. zone interesa. Želi da Hrvatska i Poljska izađu iz NATO-a. Želi novu zonu interesa”, rekao je Jasinowski.

Rekao je da se Putin ponaša kao šef mafije.

“Nismo reagirali kad je ubio Litvinjenka ili neke druge, niti kada je anektirao dijelove Gruzije, Krim. Njegova glad svaki dan raste. Danas će možda pregaziti Ukrajinu pa prijeći na Poljsku, zemlje Baltika pa i Hrvatsku. Možda bi se nešto moglo dogoditi u BiH. Možda bi se gospodin Milorad Dodik htio pridružiti”, rekao je poljski ambasador.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije