Policija objavila hronologiju nezapamćenog masakra na Cetinju: Kako je počelo krvoproliće

1
Radiosarajevo.ba
Policija objavila hronologiju nezapamćenog masakra na Cetinju: Kako je počelo krvoproliće
FOTO: AA / S policijskog uviđaja

Uprava policije Crne Gore saopćila je šta se hronološki dešavalo na Cetinju kada je Vuk Borilović počinio nezapamćeni masakr.

Policija je navela da je dežurna služba Odjeljenja bezbjednosti Cetinje u 15.30 sati obaviještena od strane više građana da je došlo do upotrebe vatrenog oružja u naselju Medovina.

"Također, na osnovu do sada sprovedenih izviđajnih radnji, uključujući i izjave, odnosno prikupljena obavještenja proizilazi da je oko 15.30 sati V. B. (34) obavio telefonski razgovor sa drugim licem, čiji identitet za sada, iz razloga zaštite oštećenih i svjedoka, nećemo saopćavati, a u kojem je, između ostalog, saopćio da je u svojoj kući lišio života porodicu koja je kod njega stanovala, odnosno dvoje maloljetne djece. Ovom razgovoru je prethodio još jedan razgovor o čijoj sadržini i identitetu osoba se za sada, iz istih razloga, nećemo izjašnjavati ali koji potvrđuju prethodne navode", navode iz policije.

Pojavio se snimak svjedoka masakra u Crnoj Gori u kome je stradalo 10 ljudi

Pojavio se snimak svjedoka masakra u Crnoj Gori u kome je stradalo 10 ljudi

Čuli pucnje, vrisku i galamu

Ističu da su lice mjesta hitno upućeni raspoloživi policajci.

"Prilikom dolaska, u blizini naselja Medovina, oni su čuli pucnje, vrisku i galamu mještana. Istovremeno, vidjevši ih osumnjičeni V. B. je upotrijebio vatreno oružje prema policijskim službenicima koji su, uslijed ispunjenosti zakonskih uslova, uzvratili upotrebom vatrenog oružja u cilju onesposobljavanja napadača. Tada je od strane policijskih službenika u pravcu izvršioca teškog krivičnog djela ispaljeno oko 20 projektila", navodi se u saopćenju.

Ističu da je prilikom razmjene vatre u ovom događaju, jedan službenik Uprave policije ranjen je u predjelu glave.

"Do sada sprovedene mjere i radnje ukazuju da je jedan od projektila koji je ispaljen od strane policijskih službenika pogodio V. B. i tom prilikom ga teško ranio. Nakon naizmjenične upotrebe vatrenog oružja od strane policijskih službenika i V. B., shodno njihovim izjavama i izvještajima, u jednom trenutku više nije bilo upotrebe oružja od strane V. B.", saopćila je Uprava policije.

Navode da ovo potvrđuje i izjava svjedoka koji je telefonom razgovarao sa V.B. oko 15.50 sati, odnosno dvadesetak minuta poslije telefonskog razgovora koji je prethodno vodio V. B.

"Po izjavi svjedoka, u ovom telefonskom razgovoru od 15.50 sati, V. B. je izjavio da je lišio života veći broj lica i da je teško ranjen i da misli da neće preživijeti", stoji u saopćenju.

Naglasili su da policija nije izlazila sa saopćenjima za javnost iz objektivnih razloga, odnosno sve dok nesumnjivo nisu bile utvrđene činjenice i posljedice u ovom, za crnogorske okolnosti, nezapamćenom slučaju.

"Vjerujemo i da je to bio jedini odgovoran pristup, a posebno imajući u vidu da bi objavljivanje bilo kakvih nedovoljno provjerenih informacija, a takvih je imajući u vidu osebenost okolnosti bilo mnogo i mogle su voditi negativnim posljedicama", kažu iz crnogorske policije.

Dodaju da je odmah po izvještavanju policajaca o okolnostima na licu mjesta i lociranja ranjenog počinioca teških krivičnih djela, kao i blokiranja dijela područja radi zaštite građana i stvaranja preduslova za djelovanje taktičke jedinice, otpočeta je procedura angažovanja specijalne taktičke jedinice (PTJ), a u međuvremenu je nastupila i smrt V. B.

"I dalje se utvrđuju okolnosti da li je smrt nastupila kao posljedica teškog ranjavanja ili naknadnog ispaljivanja projektila na za sada tačno neutvrđen način od strane građanina. U tom smislu, policija ima određene podatke i indicije koji se provjeravaju daljim policijsko – tužilačkom aktivnostima", naveli su iz Uprave policije.

Tvrde da će Uprava policije, također, shodno svojim procedurama, u okviru kompletnog utvrđivanja činjenica o ovom slučaju, provjeriti i sva postupanja svojih policajaca kako bi mjerodavno utvrdili da li su ona bila u skladu sa zakonom i standardima.

Promjene u ponašanju

U interesu javnosti, ukazuli su da na osnovu prikupljenih saznanja postoje indicije, zasnovane na iskazima lica iz neposrednog okruženja V. B., koje su ukazivale na promjene u njegovom ponašanju ali ne i na potencijalno izvršenje ovakvog zločina, te je tim povodom bio zakazan specijalistički pregled V. B.

Naglasili su i da ne postoje saznanja, niti je policiji prijavljivano, da su postojali raniji konflkti, niti bilo kakav prethodni napad u posljednjem periodu od strane V. B. na porodicu podstanara.

"U istom smislu, ne treba dovoditi u uzročno – posljedičnu vezu izvršenje ovog teškog zločina sa bilo kakvim protivpravnim ponašanjima iz prethodnog perioda", navode iz policije.

Uprava policije apeluje na solidarnost i da se ovaj tragični događaj ne zloupotrebljava u javnom životu i na društvenim mrežama, kroz stavljanje u pogrešan ili manipulativan kontekst, jer zlonamjerno, netačno i neutemeljeno iznošenje činjenica u odnosu na pojedince, kao i na slijed događaja, nije izraz ni poštovanja prema žrtava niti pomaže nadležnim institucijama da sve procedure okončaju u skladu sa zakonom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije