Pola Hrvatske u crvenom i narandžastom, stižu orkanske oluje: "Vrijeme je vrlo opasno..."

0
Radiosarajevo.ba
Pola Hrvatske u crvenom i narandžastom, stižu orkanske oluje: "Vrijeme je vrlo opasno..."
Foto: Anadolija / Ilustracija / Hrvatska

Meteorolozi iz Hrvatske najavili su da će na Jadranu puhati umjerena do jaka bura, mjestimično s olujnim udarima, podno Velebita i orkanskim. Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visok nivo opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebno pomorcima, navode.

Na Jadranu sunčano i vjetrovito. U unutrašnjosti Hrvatske sunčano, a uz mjestimično više oblaka u Gorskom kotaru i Lici lokalno će biti susnježice i snijega. Vjetar na kopnu slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, u gorju jak s mogućim olujnim udarima. Krajem dana i posebno u noći vjetar u slabljenju. Najviša dnevna temperatura zraka od 3 do 7 na kopnu, a između 9 i 12 °C duž obale te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije.

Sutra će u Hrvatskoj prevladavati sunčano, na Jadranu i vedro, no u unutrašnjosti ujutro i dio prijepodne mjestimice magla. Vjetar na kopnu većinom slab. Na Jadranu će umjerena i jaka bura, podno Velebita i Biokova na udare i olujna sredinom dana oslabjeti, a prema otvorenom moru će zapuhati umjeren sjeverozapadnjak. Najniža temperatura od -4 do 0, na Jadranu od 3 do 8 °C. Najviša dnevna između 6 i 9 u unutrašnjosti, duž obale i na otocima od 11 do 15 °C.

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Na Jadranu se upalio crveni meteoalarm za četiri regije, i to Kvarner, Velebitski kanal te Sjevernu i Srednju Dalmaciju.

Za Velebitski kanal prognoziraju mjestimice jaku olujna bura. Najjači udari vjetra 35-90 čvorova (65-165 km/h).

Omiljeno ljetovalište mnogih Bosanaca najavilo veliku promjenu

Omiljeno ljetovalište mnogih Bosanaca najavilo veliku promjenu

"Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebno pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovije vremenske izvještaje. Savjetujemo javnosti da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", naveo je Državni hidrometeorološki zavod.

Za četiri regije upaljen je narandžasti meteoalarm. Trenutno je zatvoren dio autoputa A1 zbog jakog vjetra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije