Objavljena prognoza do kraja decembra: Kad će biti snijeg i minusi, kad jaka bura, a kad 11 stepeni

0
Radiosarajevo.ba
Objavljena prognoza do kraja decembra: Kad će biti snijeg i minusi, kad jaka bura, a kad 11 stepeni
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Kiša u Sarajevu

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je vremensku prognozu za period do 28. decembra.

Kako navode, za dane vikenda u Bosni i Hercegovini vremenske prilike će biti primjerenije datumu u kalendaru. Uz pad temperature zraka slabe padavine će na planinama biti u obliku snijega, a na sjeveru i u centralnim područjima Bosne u obliku kiše koja će postepeno preći u susnježicu i snijeg.

U Hercegovini i jugozapadu Bosne preovladavaće pretežno sunčano. Puhat će umjeren vjetar sjevernog smijera, u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni umjerena do jaka bura, koja će do kraja drugog dana vikenda oslabiti. Minimalne temperature zraka varirat će od -2°C do 3°C u Bosni, na području Hercegovine od 4°C do 9°C. Najviše dnevne između 0°C i 5°C u Bosni, do 11°C na jugu zemlje.

Oglasili se iz policije nakon pucnjave u Sarajevu

Oglasili se iz policije nakon pucnjave u Sarajevu

Stabilno i suho vrijeme uz umjerenu oblačnost prognozira se početkom sljedeće sedmice (18. decembra). U Bosni je moguća magla, naročito u kotlinama i duž riječnih tokova. Od četvrtka, prema raspoloživim sinoptičkim materijalima očekujemo nove padavine u našoj zemlji. U Hercegovini kiša, a u Bosni većinom snijeg ili susnježica.

Stabilizacija vremenskih prilika prognozira se od 25. decembra do kraja prognoznog perioda.

BHmeteo za vikend i sljedeću sedmicu prognozira:
SUBOTA (16.12.) – U Hercegovini i na jugozapadu Bosne pretežno sunčano vrijeme. U ostatku zemlje umjereno do pretežno oblačno vrijeme ili u najkraćem bablje huke jer će tokom dana lokalno biti kratkotrajnih pljuskova kiše, ledenih zrnaca i snijega.
Jutarnja temperatura u subotu između -4 i 1, na jugu do 6 °C. Dnevna temperatura između 1 i 6, na jugu do 9 °C. Vjetar slab do umjeren sjeverni, na zapadu Bosne i u Hercegovini na udare jaka bura.
NEDJELJA (17.12.) – U nedjelju stabilnije, nakon oblačnijeg jutra tokom dana posvuda pretežno sunčano vrijeme.
Jutarnja temperatura u nedjelju između -4 i 3, na jugu do 5 °C. Dnevna temperatura između 3 i 8, na jugu do 12 °C. Vjetar umjeren sjeverni, na zapadu Bosne i u Hercegovini na udare jaka do olujna bura.
Početak sljedeće sedmice donosi stabilnije, sunčanije vrijeme uz porast temperature ali i izraženu temperaturnu inverziju. Usljed izražene temperaturne inverzije, kotline centralne i istočne Bosne kao i nizine sjevernijeg dijela Bosne pogotovo one uz rijeku Savu će pod dugotrajnu a lokalno i cijelodnevnu maglu ili nisku oblačnost.
U mjestima sa dugotrajnom maglom će tako ostati prohladno vrijeme, dok će drugdje osjetnije zatopliti. Dnevne temperature ponovo lokalno iznad 15 °C, gdje bude najsunčanije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije