Pogledajte prelet američkih bombadera B-52 iznad Dubrovnika

6
Radiosarajevo.ba
Pogledajte prelet američkih bombadera B-52 iznad Dubrovnika
Foto: Radiosarajevo.ba / Bombarderi B-52 iznad Dubrovnika

Dva američka bombardera B-52, slavne 'atomske tvrđave', kako je ranije i najavljeno u saopćenju Američke ambasade iz Zagrebu, u 15.15 sati su u niskom naletu preletjeti iznad Dubrovnika.

Ranije je objavljeno, da će dva američka bombardera B-52 tokom dana preletjeti skoro cijeli obalni jug Balkana, na znakovitom strateškom pravcu od albanskog glavnog grada Tirane, preko Makedonije i Crne Gore, pa do Dubrovnika.

Prema saopćenju američke ambasade, dva bombardera, inače stacionirana u bazi Fairford u Ujedinjenom Kraljevstvu, preletjeti iznad Dubrovnika između 15:10 i 15:20 sati.

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Portal Radiosarajevo.ba dobio je fotografije preleta "atomskih tvrđava" upravo iznad Dubrovnika, kod otoka Lopud i Koločep, u 15.15 sati.

Bombarderi B-52 iznad Dubrovnika
Foto: Radiosarajevo.ba: Bombarderi B-52 iznad Dubrovnika

Osim Lovrijenca, američki bombarderi će, najavljeno je, prethodno preletjeti i zgradu vlade u Skoplju, Skenderbegov trg u Tirani i više markacija na obali Crne Gore.

'Svrha operacije je pokazati američku predanost sigurnosti NATO saveznika lociranih na jugoistoku Europe', navodi se u službenom tumačenju snaga Pentagona.

Prevedeno na svakodnevni jezik, državama zapadnim saveznicama u okruženju snage Atlantskog saveza ovim poručuju: Tu smo, stojimo čvrsto uz vas i u slučaju opasnosti spremni smo odlučno djelovati.

Danas Balkan i jug Hrvatske nisko prelijeću američki bombarderi. Evo kakvu poruku nose

Danas Balkan i jug Hrvatske nisko prelijeću američki bombarderi. Evo kakvu poruku nose

Poruka se svakako mora staviti u kontekst aktualnih, ali i ukupnih ruskih i proruskih djelovanja na Mediteranu i u bazenu zapadnoga Balkana tijekom proteklih više mjeseci.

Destabilizacijski pokušaji u Bosni i Hercegovini, oko Kosova i u Crnoj Gori, orkestirani daljinskim upravljačima iz Beograda i Kremlja, očito postaju sve intenzivniji kako masovno zapinju Putinovi ratni planovi na ukrajinskim bojištima. Otvaranje novih kriznih žarišta u ovome trenutku itekako odgovara Moskvi; odmaknulo bi dominantni fokus svijeta, ali i domaće ruske javnosti, od fijaska aktualne ruske invazije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije