Pogledajte karikaturu koja je nasekirala vlast u Srbiji: U glavnim 'ulogama' Karleuša i Vučić

6
Radiosarajevo.ba
Pogledajte karikaturu koja je nasekirala vlast u Srbiji: U glavnim 'ulogama' Karleuša i Vučić
Foto: Srbija Danas / Aleksandar Vučić i Jelena Karleuša

Nije rijetkost da karikatura koja pogodi kritičnu tačku društva zna isprovocirati javnost. Često se zna čuti i da karikatura danas, u javnom prostoru, poprilično nedostaje.

Nova polemika oko karikature vodi se u Srbiji, oko naslovnice dnevnih novina Danas, a prikazana je Jelena Karleuša kako doji predsjednika Srbije Aleksandra Vučića uz obrazloženje da se tako pokazuje međusobno zavisni odnos vlasti i estradnih zvijezda.

Nije se čekalo dugo na reakciju.

Miloš Vučević, ministar odbrane Srbije, rekao da kako je ova karikatura to "promocija mržnje" te da "vrijeđa majke i žene".

Kako, pak, navode iz Danas.rs: "Predstavnicima SNS vlasti nije smetalo to što je novcem građana, preko državnog Telekoma, novi "projekt" pjevačice Jelene Karleuše financiran s ukupno milijun i pol eura, prema informaciji koja je dospjela u javnost, pa se gotovo nitko ovih dana nije ni oglasio da demantira vijest ili, pak, obrazloži takav izbor sponzoriranog sadržaja.

Karikatura je rad Predraga Koraksića Coraxa, koji je za Danas rekao: "Mizogino i prosto? A Takita (pjesma Jelene Karleuše, op.pr) nije uvreda za ženski rod? Niti je uvreda što nas sa svih televizija napadaju gospođini ekstremiteti, koji samo što ne poispadaju s ekrana? I to sad plaćeno našim novcem. To, kao, nikome ne smeta. Aktualna vlast u Srbiji ne razumije karikaturu kao umjetnički izraz, oni 'nemaju smisla za humor'."

Coraxova karikatura
Foto: Danas.rs: Coraxova karikatura

Predrag Koraksić Corax jedan je od najpoznatijih političkih karikaturista s ovih prostora, svojevremeno je radio i za The New York Times.. Njegovog oca partizana, ubili su četnici za Drugog svjetskog rata, kada mu je bilo samo osam godina, a Corax je proveo četiri godine u izbjeglištvu.

Nakon rata Corax je maturirao u Zemunu i studirao arhitekturu u Beogradu. Profesionalno se počeo baviti karikaturom 1950. godine u novinama Jež. Nakon toga je radio u Večernjim novostima, odakle je izbačen 1993. godine nakon sudskog spora, radi za Borbu te za Danas. Primio je i francusku Legiju časti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije