Počinje vakcinacija u Hrvatskoj: Pobunili se penzioneri

2
Radiosarajevo.ba
Počinje vakcinacija u Hrvatskoj: Pobunili se penzioneri
Foto: EPA-EFE / AstraZeneca cjepivo

Danas u Hrvatskoj kreće vakcinacija vakcinom AstraZenece.

U distribuciju kreće 25.200 doza vakcina od kojih je veći dio AstraZenecinog, 16.800 doza, a ostatak je Modernina vakcina.

Vakcinisat će se stariji od 65 godina, hronični bolesnici, a nakon njih i svi drugi koji žele, vjerojatno tek na proljeće.

Epidemiologinja Iva Pem Novosel iz HZJZ-a objasnila je da danas počinje distribucija prema Slavoniji i Dalmaciji, u srijedu u Istru i u centralnu Hrvatsku, a u petak u sjeverni dio Hrvatske. Količine vakcina određene su proporcionalno broju stanovnika.

"Nije određeno koji kronični bolesnici idu prvi, već jedna kronična bolest je kriterij za uvrštenje u prioritetnu skupinu. Stariji idu prvi, što stariji bi trebali biti među prvima, ali to ćemo prepustiti županijskim punktovima. Neće biti jedan model, postoje županijski stožeri i zavodi za javno zdravstvo. Njima se sve zainteresirane zdravstvene ustanove trebaju odrediti, inače će biti organizirano preko domova zdravlja. Ponegdje će biti dvorane kako bi se mogao cijepiti veliki broj ljudi", rekla je Pem Novosel.

Leonardo Bressan iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine rekao je kako nemaju još sve informacije o procesu vakcinacije i da je to sve neujednačeno u različitim županijama, piše Index.hr.

Pem Novosel je rekla kako takve kritike nisu kolegijalne te da je važno da se vakcinište što veći broj ljudi.

Najveća udruženja penzionera zatražila su da se AstraZenecinom vakcinom ne vakcinišu ljudi stariji od 65 godina.

Isto je zatražila i Stranka umirovljenika. HSU apelira na Stožer civilne zaštite da "u ovoj teškoj situaciji pokažu bar malo poštovanja prema onima koji su im omogućili ugodan život i šalje im poruku da nemaju pravo prijetiti da ako se ne cijepimo ovim nepouzdanim cjepivom, pitanje je kada ćemo doći na red".

Podsjetimo, niz europskih zemalja objavio je kako starije neće vakcinisati vakcinom britanskog proizvođača lijekova AstraZeneca koje je razvijeno u suradnji sa Sveučilištem Oxford. Među tim zemljama su Francuska, Njemačka, Italija, Švedska, Poljska, Španjolska, ali i Slovenija.

Hrvatska je najviše naručila upravo te vakcine i njime, za razliku od mnogih zemalja, namjerava vakcinisati i starije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije