Počelo suđenje maloljetnicima zbog ubistva brata Vojina Mijatovića: Jedan priznao krivicu

0
Radiosarajevo.ba
Počelo suđenje maloljetnicima zbog ubistva brata Vojina Mijatovića: Jedan priznao krivicu
Foto: Facebook / Đorđe Mijatović

Dvojici maloljetnika N. Z. (17) i F. B. (16), koji su optuženi da su u krajem maja u parku na Voždovcu ubili Đorđa Mijatovića, brata potpredsednika Vlade Federacije BiH Vojina Mijatovića, počeo je postupak pred Višim sudom u Beogradu.

Kako Nova.rs saznaje, na današnjem pripremnom postupku treba da budu saslušani svedoci, a jedan od optuženih N. Z. u policiji je priznao djelo koje mu se stavlja na teret.

Osumnjičeni se terete da su Đorđu Mijatoviću nanijeli teške jtelesne povrede od kojih je preminuo u bolnici, a njima za ovo krivično djelo prijeti kazna do 10 godina maloljetničkog zatvora.

In memoriam: U Sarajevu preminula umjetnica i profesorica Alma Suljević

In memoriam: U Sarajevu preminula umjetnica i profesorica Alma Suljević

Kako navodi izvor pomenutog portala, N. Z. je u policiji priznao djelo koje se maloljetnicima stavlja na teret.

"Stariji je priznao ubistvo na saslušanju, pri određivanju pritvora, F. B. nije. U toku je izvođenje dokaza u pripremnom postupku", navodi izvor portala.

Podsjetimo, smrt Đorđe Mijatovića šokirala je javnost u regionu. Kobnog dana on se sukobio sa maloljetnim huliganima jer su maltretirali njegovog sina u parku ispred zgrade. Riječ je o tinejdžerima koji su poznati po problematičnom ponašanju, a terete se da su Mijatoviću nanijeli šest udaraca u glavu, od kojih je koban bio u sljepoočnicu, od kojeg mu je pukla lobanja. On je potom zadobio epi napade, a preminuo je u bolnici.

Novi detalji ubistva mlađeg brata ministra Vojina Mijatovića

Novi detalji ubistva mlađeg brata ministra Vojina Mijatovića

Jedan od maloljetnika, F. B. na saslušanju kod sudije za maloletnike Višeg suda u Beogradu ispričao je šta se dogodilo kobnog dana.

"Dječaka poznajemo odranije, tog popodneva smo mu dali novac da ode do prodavnice i kupi nam po vodu i čokoladicu. Poslije izvjesnog vremena on se vratio sa flašicama vode, ali bez čokolade. Tada smo mu uzeli loptu i nismo htjeli da je vratimo. On je otrčao kući. Dječakov otac je onda izašao iz zgrade, prišao mi i počeo da se svađa, u stilu kakvo je to ponašanje, što mu uzimate loptu. Onda mi je udario šamar i krenuli smo da se bijemo. Kada smo pali, ja sam ustao i onda smo ga udarali nogama po glavi i tijelu", ispričao je tinejdžer F. B. kod tužioca za maloljetnike.

Upravo ovakva odbrana maloljetnika izrevoltirala je i navela je mještane beogradske opštine Voždovac da se obrate redakciji spomenutog portala. Kako navode uznemireni mještani, F. B. je maloljetnik koji je dobro poznat u naseljima Medaković i Braće Jeković jer nerijetko izaziva incidente.

Kako ističu, izjava maloljetnog F. B u vezi sa ubistvom Đorđa Mijatovića je ista kao i ona koju je dao kada je pretukao doktora Branka Kajtazija.

"Kao što je rekao da je Đorđe prvi nasrnuo na njega, tako je rekao i za doktora Branka. Isto je rekao i da su obojica pali i udarili glavom o beton. Čak je rekao i da je povrede koje je zadobio sin doktora Branka zapravo nanio doktor svom sinu kada je nasrnuo na njega. To je suludo. To je njihov scenario koji godinama prepričavaju i na to niko ne reaguje. Da li znate da porodica Kajtajzi sada u sudu dokazuje da nisu oni inicijatori već žrtve? Da li znate da naš sistem sumnjiči priznatog doktora koji je želio da sa roditeljima tog F. B. porazgovara o svemu kako bi mu se sin osećao bezbedno na ulici i kako se ne bi okretao za sobom?", pojasnili su mještani Vožovca i podsjetili da je slučaj doktora Branka Kajtazija trebalo da bude poslednja kapisla da se maloljetni delinkventi sankcionišu, jer sada ne bi imali ubistvo Đorđa Mijatovića.

Sagovornici Nove.rs tvrde da čak ni u školi koju pohađaju maloljetnici nemaju rješenje za njih.

"Pa i sam predsjednik Srbije je obećao pomoć nakon slučaja doktora Kajtajzija da će se država pozabaviti tim krajem, tom djecom i stopom kriminaliteta u ovom dijelu Beograda. Nakon toga je došao slučaj mučkog ubistva Đorđa Mijatovića. Sistem je kriv. Da je sve urađeno kada je bilo alarmantno, taj čovjek bi sada bio živ", rekao je jedan otac za portal.

Šta su srbijanski mediji pisali o tragediji brata ministra Vojina Mijatovića

Šta su srbijanski mediji pisali o tragediji brata ministra Vojina Mijatovića

Uhapšeni mladići se terete za krivično djelo – teško ubistvo.

"Za krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora dvadeset godina ili teža kazna, ili u slučaju sticaja najmanje dva krivična djela za koja je propisana kazna zatvora teža od deset godina, maloljetnički zatvor može se izreći u trajanju do deset godina", navodi se u Krivičnom zakoniku za maloljetnike.

Maloljetnički zatvor izriče se isključivo u izuzetnim slučajevima. U ostalim slučajevim uglavnom se izriču vaspitne mjere i nalozi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije