Počelo okupljanje građana na još jednom protestu "1 od 5 miliona"

Radiosarajevo.ba
Počelo okupljanje građana na još jednom protestu "1 od 5 miliona"
Foto: RAS Srbija / Počelo okupljanje građana na još jednom protestu "1 od 5 miliona"
Okupljanje građana na još jednom protestu "1 od 5 miliona" počelo je u centru Beograda.

Na platou Filozofskog fakulteta, koji je polazna tačka i ove sedamnaeste šetnje, govorit će historičar Čedomir Antić, glumac Branislav Lečić i jedan od organizatora i Miodrag Simović. 

Protestna šetnja će se sa platoa uputiti Makedonskom, kroz Svetogorsku i Takovsku ulicu do Vlade. U Takovskoj će se povorka i ove subote zaustaviti ispred zgrade RTS-a, gdje će se održati još jedan “Dnevnik slobodne Srbije”, piše Blic

Upad u RTS

Podsjetimo, prije dvije subote, nakon protestne šetnje, lider Dveri Srbije Boško Obradović, jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović i grupa demonstranata nasilno su ušli u zgradu RTS, zahtjevajući da gostuju u Dnevniku. 

Drama se nastavlja: Specijalci Srbije nasilno iznose demonstrante iz zgrade RTS-a

Veliki broj demonstranata sa večerašnjeg protesta „1 od 5 miliona" u Beogradu, predvođeni Boškom Obradovićem, upao je u zgradu Radio-televizije Srbije. Zašto su pojedini građani BiH ostali bez programa RTS1 i RTS2?

Pošto su odbijali zahtjeve da napuste zgradu, policija je grupu demonstranata izvela iz zgrade. Okupljeni su se te večeri oko ponoći razišli ispred RTS-a, a sutradan je protest ponovljen, i i to ispred zgrade Predsjedništva Srbije. Nakon što su nekoliko sati blokirali ulaze i izlaze iz Predsjedništva, demonstranti su se uputili ka stanici policije u Bulevaru despota Stefana, gdje je protest i završen.

Kako su počeli protesti

Podsjetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Ljevice Srbije Borko Stefanović napadnut prije održavanja tribine u tom gradu.

Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u pomenutom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana upravo pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Nedjelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, srijeda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gdje su zapalili svijeće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv "Stop krvavim košuljama" da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala "1 od 5 miliona".

Više od ovoj temi možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije