Plenković otkrio da li će i Hrvatska priznati Palestinu

7
FENA
Plenković otkrio da li će i Hrvatska priznati Palestinu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Andrej Plenković

Hrvatska u ovom trenutku ne razmišlja o priznanju Palestine, rekao je u srijedu hrvatski premijer Andrej Plenković, nakon što su Španjolska, Irska i Norveška najavile da će to učiniti.

Švedska, Irska i Norveška u srijedu 22. maja su objavile da će 28. maja priznati nezavisnu palestinsku državu, na šta je Izrael odmah reagirao povlačenjem ambasadora iz tih zemalja. Tri članice EU-a time su se pridružile Švedskoj koja je 2014. postala prva članica EU-a koja je to učinila.

Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunjska priznale su Palestinu 1988. u sklopu sovjetskog bloka, a iste godine, ubrzo nakon njezinog proglašenja, to je učinio i Cipar.

Pogledajte atmosferu iz "Zmajevog gnijezda": Evo kako su građani Sarajeva ispratili otvaranje EURO-a

Pogledajte atmosferu iz "Zmajevog gnijezda": Evo kako su građani Sarajeva ispratili otvaranje EURO-a

"U ovom trenutku ne razmišljamo o tome", odgovorio je Plenković u srijedu na pitanje hoće li i Hrvatska priznati Palestinu.

"Naša je stalna pozicija ona bazirana na rješenju o dvije države, ali na način da dođe do dogovora obje strane", dodao je Plenković.

Priznanje Palestine najavile su i Malta i Slovenija, a i Australija je objavila da postoji ta mogućnost. Palestinu kao državu trenutno priznaje 143 od 193 članica Ujedinjenih naroda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije