Plenković nakon samita: Itekako dobro razumijemo šta BiH želi

Radiosarajevo.ba
Plenković nakon samita: Itekako dobro razumijemo šta BiH želi
Foto: Screenshot / Andrej Plenković

Andrej Plenković, premijer Hrvatske, nakon samita "Evropska unija - zapadni Balkan" u Zagrebu, istakao je da EU stoji iza zemalja jugoistočne Evrope.

"Želimo odaslati jasnu poruku da Europska unija stoji iza ovih zemalja. Prijetnja koronavirusa upravo je pokazala integriranje zemalja te regije kao prioritet", poručio je Plenković, prenosi HRT.

"Mi smo najmlađa članica EU-a i itekako dobro razumijemo što to naši najbliži susjedi iz regije Balkana žele i htjeli smo održati ovaj sastanak na vrhu kako bismo im odaslali snažnu poruku da EU stoji uz njih i da jesu na putu prema EU", dodao je Plenković.

"Željeli smo poslati poruku za nastavak dijaloga Kosovo-Srbija. Hrvatska je posebice naglasila da BiH kao njezin najbliži susjed zaslužuje status kandidata za članstvo i da joj u tome treba pomoći. U tom kontekstu, naglasili smo pitanje jednakosti konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, posebice položaja hrvatskog naroda u pogledu legitimnog predstavljanja u najvišim institucijama BiH", poručio je Plenković.

Ponovio je riječi Ursule von der Leyen da je proces proširenja jedan od najuspješnijih procesa u povijesti EU-a.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije