Plenković na komemoraciji Sassoliju govorio o izbornom zakonu BiH i legitimnosti

7
Radiosarajevo.ba
Plenković na komemoraciji Sassoliju govorio o izbornom zakonu BiH i legitimnosti
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Andrej Plenković

Premijer Hrvatske Andrej Plenković prisustvovao je komemoraciji u čast preminulog predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija u Strasborgu.

I ovu priliku iskoristio je da razgovara s političarima iz EU, a jedna od tema je bila, naravno, i Bosna i Hercegovina.

Plenković je razgovarao o stanju u BiH, te ulasku Hrvatske u šengengski prostor. U Strazburu se susreo sa Robertom Matsolom, potencijalnom nasljednicom Sasolija, a razgovarao je i s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Istakao je da bi bilo "jako važno da na najvišoj razini raspravimo stanje u Bosni i Hercegovini".

"Da podržimo njen suverenitet, integritet, kvalitetno funkcioniranje, ali isto tako da njezino funkcioniranje bude bolje, da se svi konstitutivni narodi bolje osjećaju jer imaju pravedniji izborni sistem", rekao je.

Otkrio je i detalje razgovora sa EU parlamentarcima.

"U svim tim razgovorima, objasnio sam kolegama očekivanu dinamiku donošenja odluka i u pogledu pristupanja Hrvatske Šengenu i europodručju, trenutne situacije na jugoistoku Europe, posebno Bosne i Hercegovine.

Ulazimo u završnu fazu razgovora koji bi trebali rezultirati i konsenzusom o izmjenama izbornog zakona kako bi idući izbori bili održani na način da i Hrvati kao ravnopravan, konstitutivan narod biraju svoje legitimne predstavnike u najviše institucije BiH", zaključio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije