Plenković: Jedino o čemu se slažem sa Milanovićem je - BiH!

18
Radiosarajevo.ba
Plenković: Jedino o čemu se slažem sa Milanovićem je - BiH!
Foto: EPA-EFE / Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković obratio se u subotu novinarima na 14. Dubrovnik forumu.

"Održao sam nekoliko susreta, sastao sam se s imenovanim visokim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom, posebnim europskim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom SAD-a za zapadni Balkan Matthew Palmerom i potpredsjednikom EBRD-a Pierreom Heilbronnom", kazao je Plenković.

Kako je rekao, sastanci su bili prigoda da se pojasni politika Hrvatske prema BiH u Berlinskom procesu i njihovom putu prema EU i NATO savezu, ali i politiku prema Hrvatima u BiH koji su konstitutivan narod koji moraju imati adekvatno zastupništvu u parlamentu, piše Jutarnji.hr.

"Ako postoji jedna tema gdje se ja i predsjednik Milanović slažemo, onda je to BiH", rekao je Plenković.

Što se tiče pozicije Hrvatske prema BiH, Plenković je rekao da je ona svima jasna.

"Svi znaju poziciju Hrvatske. Mi govorimo o temeljnim načelima Daytonskog sporazuma: jedna zemlja, dva entiteta, tri naroda. Ovako kako je danas, nije dobro ni za koga. Jedan se narod osjeća nezadovoljnim i da izbori nisu bili dobri. Moramo naći mehanizme koji će Hrvatima omogućiti da budu zastupljeni na adekvatan način. Koncept koji je postojao prvo vrijeme, nije poštovan. Nakon toga je netko odlučio da se inženjeringom može preglasati Hrvate", kazao je Plenković.

Dodao je da su razgovori o BiH bili odlični.

"Bila je to sjajna prilika da se govori o detaljima. Bio bih sretan da se postigne konsenzus u BiH do kraja ove godine. Što se ruskog utjecaja tiče, on je u svakoj zemlji postojeći, to nije sporno. Rusija je velika zemlja koja je svugdje prisutna", kazao je Plenković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije