Plenković i Cerar dogovorili: Neće poduzimati jednostrane poteze

Anadolija
Plenković i Cerar dogovorili: Neće poduzimati jednostrane poteze
O odluci Arbitražnog tribunala o rješavanju pograničnog spora između Hrvatske i Slovenije u Piranskom zalivu, danas popodne su telefonski razgovarali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Vlade Republike Slovenije Miro C

Plenković je ponovio stajališta Hrvatske te naglasio da Hrvatska ostaje pri svojoj odluci da je današnja arbitražna odluka ni na koji način ne obvezuje i da je neće primjenjivati, saopćeno je iz Plenkovićevog kabineta.

Cerar je ponovio stajalište Slovenije o današnjoj odluci Arbitražnog suda u Den Haagu. Slovenske vlasti, naime, smatraju da je odluka kojom je toj zemlji pripalo 75 posto Piranskog zaliva i pristup otvorenom moru, konačna i obvezujuća za obje zemlje.

Premijeri su se dogovorili da neće poduzimati jednostrane poteze te da će razgovore nastaviti 12. jula u Ljubljani, uoči sastanka Berlinskog procesa u Trstu 12. i 13. jula.

Sastanku u Trstu prisustvovat će šefovi država ili vlada (Njemačke, Francuske, Hrvatske, Italije, Slovenije, Austrije i UK) te zemalja jugoistočne Evrope (Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije). 

Prethodno je odluku Arbitražnog tribunala u Hagu o pitanju slovensko-hrvatske granice u Piranskom zalivu Cerar nazvao historijskom.

Slovenski predsjednik Borut Pahor rekao je kako je arbitraža najbolji dokazani način za rješavanje sporova u vezi sa granicom između Slovenije i Hrvatske. On je istakao kako odbijanje da prihvati arbitražnu odluku ne amnestira Hrvatsku od njenog provođenja. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije